- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dva veka kneza Mihaila, tragičnog i neshvaćenog vladara Srbije | Orbita kulture

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik knezu Mihailu u Beogradu
Spomenik knezu Mihailu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji "Orbita kulture" otkrivamo šta sadrži prvi put izložena kolekcija zbirke predmeta starih pet milenijuma, ali i kako danas, dva veka kasnije, razumemo tragičnu sudbinu i domete vladavine omiljenog srpskog vladara – kneza Mihaila.
Kakvu se tajna krije iza „Ekspedicije Zok“, zbirke više od 3000 predmeta starih pet milenijuma koja je – posle veka provedenog u depou Narodnog muzeja – ugledala svetlost dana na izložbi posvećenoj istraživanju praistorijskog lokaliteta Gradina u selu Zok, za Sputnjik otkriva arheolog Jovan D. Mitrović zahvaljujući kojem je ova zbirka u celosti obrađena, a najznačajniji predmeti predstavljeni publici.
Kako danas, dva veka od rođenja, sagledavamo lik i delo kneza Mihaila, najfascinantnije i jedne od najtragičnijih ličnosti moderne srpske istorije u čiju je čast protekle sedmice održan trodnevni naučni skup u organizaciji Pravnog fakulteta, Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta i istorijskog muzeja Srbije, zašto je Knez Mihailo bio i ostao neshvaćeni vladar – za „Orbitu kulture“ objašnjavaju organizatori ovog skupa, istoričari Suzana Rajić i Danko Leovac.
Šta saznajemo o Beogradu sa starih razglednica i koliko je u istoriji grada sadržano i lične istorije njegovih stanovnika – pitamo kolekcionara starih i retkih razglednica glavnog grada Snežanu Vicić.
A kako se posle uloge Josipa Broza „ulazi“ u lik njegovog političkog protivnika Aleksandra Rankovića, zbog čega mu nije bilo prijatno biti ni u jednoj ni u drugoj koži, da li mu je kao glumcu bilo posebno zanimljivo to što je isti događaj mogao da igra iz dve suprotstavljene vizure – za Sputnjik otkriva nagrađivani filmski, pozorišni i televizijski glumac Nebojša Dugalić.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture 29. 4. 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala