- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Upozorenje iz Moskve: EU faktički preuzima upravljanje Moldavijom

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Evropska unija će faktički upravljati Moldavijom pod pokrićem partnerske misije o čijem se formiranju saznalo 24. aprila, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Evropska unija sve aktivnije pokušava da se učvrsti na postsovjetskom prostoru. Ona kao instrument koristi prisustvo svojih misija. Naglašavajući 'partnerski' karakter nove misije, EU je, kao i uvek, lukava. Ona se širi u okviru Zajedničke politike EU u oblasti bezbednosti i odbrane. Oznaka ne bi trebalo da stvara iluzije o tome čime će se baviti predstavnici EU, obavljajući de-fakto spoljnu upravu Moldavijom“, rekla je ona.
U skladu sa transformacijom EU u geopolitički instrument SAD i NATO, koje imaju otvoreno konfrontacioni stav prema Rusiji, teško da će nova misija učestvovati u stabilizaciji događaja u Moldaviji, zaključila je Zaharova.
Zaharova je podsetila i na istoriju posredničkih napora Evropske unije u slučaju Kosova i Metohije za koje je rekla da su ostali bez rezultata, dodavši da je vrlo jasno da Zapad podržava sabotažu ranije postignutih dogovora.
Uzmimo, na primer, samo jalove pokušaje EU da sprovede u delo dogovor postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine o stvaranju Zajednice srpskih opština, koji kosovske vlasti otvoreno sabotiraju uz punu podršku EU i SAD. Tako da Evropska unija nema čime da se pohvali, naglasila je ona.
Ministri inostranih poslova EU su na sednici u Luksemburgu 24. aprila usaglasili formiranje civilne partnerske misije za odbranu i bezbednost u Moldaviji. Zadatak misije će biti „jačanje bezbednosti Moldavije u oblasti kriznog upravljanja, suprotstavljanja hibridnim pretnjama, uključujući sajber-bezbednost, kao i suprotstavljanje inostranim informacionim manipulacijama i mešanju“.
Spomenik-skulptura znaku evra u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
SVET
Stalni predstavnici EU usaglasili formiranje misije za bezbednost u Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala