- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinkama oduzimaju decu u Evropi – one traže pomoć od Rusije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaBežencы s detьmi iz goroda Slavяnsk pered otpravkoй na avobusah iz prigoroda Donecka na territoriю Rossii
Bežencы s detьmi iz goroda Slavяnsk pered otpravkoй na avobusah iz prigoroda Donecka na territoriю Rossii - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Stalnoj misiji Rusije pri UN obratilo se mnogo ljudi koji su tražili pomoć kako bi vratili decu koju su im oduzele vlasti u Evropi, a među licima koja su se obratila ruskoj strani su i izbeglice iz Ukrajine, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Reagujući na apele koje smo dobili, mi smo na kraju odlučili da objavljujemo informacije o problemima sa oduzimanje dece ukrajinskim izbeglicama na našim društvenim mrežama na engleskom jeziku sa heštegom #EuropeStealsChildren. Takođe je napravljena posebna mejl adresa europestealschildren@gmail.com. Uslov za objavljivanje bio je jasan pristanak lica koje se obratilo“, saopštio je Poljanski na Telegramu.

Kako je istakao, stalno predstavništvo Rusije pri UN za mesec dana dobilo je „mnogo zahteva za pomoć, i to ne samo od ukrajinskih izbeglica“.
Po rečima Poljanskog, postalo je očigledno da je krađa dece u osetljivim slojevima stanovništva i njihova eksploatacija – „sistematski evropski problem koji na Zapadu ne žele da vide“.
„Do sada smo objavili apele Ukrajinki Emilije Žurba (Finska), Tamare Zandfos (Nemačka), Oksane Buratevič (Nemačka), Julije Panasenko (Španija), a takođe smo generalnom sekretaru UN predali pismo Poljakinje Brigide Adamske koja živi u Velikoj Britaniji“, naveo je ruski diplomata.
Istovremeno je dodao da su se sva pomenuta lica suočila sa neprihvatljivim postupanjem lokalnih vlasti, dok se deca koja su im oduzeta nalaze u prihvatilištima u nezadovoljavajućim uslovima.
„Pritom, njihova diplomatska predstavništva samo sležu ramenima i aludiraju na osetljiv 'politički' kontekst. Sa stanovišta ljudskosti veoma je teško odbaciti njihove probleme, iako dobro znam da to nema direktne veze sa našim radom. Sudeći po prvim odzivima, naše objave su napravile veliku buku u tim zemljama, i zaista želimo da verujemo da će to pomoći da se deca vrate majkama“, rekao je Poljanski.
Sedište UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Nebenzja: Zapad nije zabrinut zbog sudbine dece koju Kijev dovodi iz Donbasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala