- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U EU postignut dogovor o ukidanju zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Evropska komisija postigla je dogovor sa pet članica Evropske unije o uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Dogovorom je predviđeno da tih pet zemalja ukinu jednostrane mere zabrane uvoza a da se za seljake obezbedi paket pomoći od 100 miliona evra, napisao je na Tviteru zamenik predsednika EK, komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis.
„EK je postigla dogovor sa Bugarskom, Mađarskom, Poljskom, Rumunijom i Slovačkom po pitanju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Osnovni elementi dogovora, usaglašenog i sa Ukrajinom, su: ukidanje jednostranih mera, specijalne mere za pšenicu, kukuruz, suncokret i repicu, paket pomoći za pogođene seljake iz tih pet država od 100 miliona evra“, navodi se u saopštenju.
Podsetimo, farmeri u pojedinim evropskim zemljama pobunili su se zbog priliva ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda, koji im obaraju cenu.
Evropska unija, u znak podrške Ukrajini, ukinula je tarife i kvote za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Međutim, farmeri u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Francuskoj protestovali su jer jeftino ukrajinsko žito i pileće meso obaraju cenu njihovih proizvoda, naveo je „Vol strit džurnal“.
Zbog toga dolazi i do tenzija na poljsko-ukrajinskoj granici, budući da Ukrajinci tvrde kako poljska strana usporava protok proizvoda, navodi taj list. Prema tvrdnjama Kijeva, na pojedinim graničnim prelazima, žito čeka i po 10 dana dok ne uđe u Poljsku, dok se Varšava pravda da radi najbrže što može.
Da bi zaštitile poljoprivrednike ove zemlje su uvele zabranu uvoza iz Ukrajine.
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
SVET
Vašington zavrće ruke: Ukrajinsko žito – novo veliko seme razdora u Evropskoj uniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala