- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija podiže borbenu pripravnost svojih baza u Kirgiziji i Tadžikistanu

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaVojnici tenkovskog bataljona motorizovane pešadije Baltičke flote tokom vojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti
Vojnici tenkovskog bataljona motorizovane pešadije Baltičke flote tokom vojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Rusija podiže borbenu pripravnost svojih baza u Kirgiziji i Tadžikistanu u svetlu nastojanja SAD i njenih saveznika da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Amerikanci pod izgovorom borbe protiv terorizma pokušavaju da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji. Mi na zahteve Vašingtona da u tim zemljama razmeste vojnu infrastrukturu gledamo kao na direktnu pretnju stabilnosti na teritoriji zemalja-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS)“, rekao je on.

Šojgu je na sastanku ministara odbrane zemalja-članica ŠOS-a u Nju Delhiju takođe rekao i da je uravo iz tog razloga i podignut nivo borbene pripravnosti ruskih baza u Kirgiziji i Tadžikistanu.

Praktično ceo NATO je ustao protiv Rusije

Praktično celokupni borbeni potencijal svih zemalja NATO aktiviran je protiv Rusije nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Odmah nakon pokretanja specijalne operacije Rusiji su uvedene sankcije širokog obima, organizovana je isporuka naoružanja Ukrajini, snabdevanje Kijeva obaveštajnim podacima, dopremanje u zonu borbenih dejstava stranih plaćenika i savetnika“, rekao je on.

Biolaboratorije u Ukrajini istraživale komponente za biološko oružje

Biolaboratorije koje je Pentagon razvijao na teritoriji Ukrajine bavile su se programima istraživanja komponenti biološkog naoružanja, izjavio je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu ocenivši da se slične aktivnosti američke vojske nastavljaju i u drugim zemljama širom sveta.

„Na primeru Ukrajine svedoci smo da su te laboratorije faktički usmerene na razvoj komponenti za biološko oružje što je direktno kršenje Konvencije o zabrani biološkog naoružanja“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, vojno-biološka delatnost SAD izaziva veliku zabrinutost na šta Rusija pokušava da skrene pažnju svetske javnosti jer to predstavlja ogromnu opasnost za cele regione, a kamoli za ostale zemlje.
Pritom, Šojgu je kazao da je deo strategije SAD u sferi biološke bezbednosti da se najopasnija istraživanja sada prebace u treće zemlje jer one ne žele da se konfrontiraju Vašingtonu i dopuštaju da se tako nešto realizuje na njihovoj teritoriji.
Ruski ministar je rekao i da će Moskva nastaviti da pomno prati sve planove Vašingtona i da obaveštava svetsku javnost o svim biloškim pretnjama po čovečanstvo.
Laboratorijsko ispitivanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
RUSIJA
Izveštaj ruske Dume: SAD nameravaju da razrade univerzalno biološko oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala