- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Radno vreme za prvomajske praznike: Detaljan spisak - ko radi, a ako praznuje

© Sputnik / Lola ĐorđevićGužve u tržnom centru na Crni petak
Gužve u tržnom centru na Crni petak - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Prvi i drugi maj u Srbiji se obeležavaju neradno. Većina banaka, poštanskih ekspozitura i državnih šaltera neće raditi za prvomajske praznike, dok će tržni centri i beogradske pijace poslovati po standardnom radnom vremenu. Parkiranje u zoniranim delovima prestonice biće besplatno.
Obaveze u bankama, poštama, na državnim, gradskim ili opštinskim šalterima, trebalo bi da se obave do petka, jer će većina zaposlenih u ovim ustanovama ponovo na svom radnom mestu biti tek u sredu, 3. maja.

Radno vreme tržnih centara

Tokom oba dana obeležavanja Međunarodnog praznika rada, 1. i 2. maja, svi tržni centri radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Radno vreme supermarketa

Sa velikim lancima supermarketa situacija je drugačija, osim sa onima koji se nalaze u sklopu tržnih centara i koji će raditi kao i ti tržni centri.
Naime, jedan deo hipermarketa neće uopšte raditi tokom 1. maja, dok će drugi raditi tog dana od 7 do 14 časova. Drugog maja, kao i u nedelju, 30. aprila, svi rade uobičajeno radno vreme.

Radno vreme pijaca

Sve pijace koje posluju u sastavu JKP „Beogradske pijace“, u ponedeljak i utorak 1. i 2. maja, radiće po uobičajenom radnom vremenu od 06 do 19 časova. Pijaca „OTC“- Novi Beograd, popularni „Buvljak“ u ponedeljak 1. maja neće raditi, dok će od 2. maja, raditi u skladu sa letnjim režimom rada od 08 do 20 časova. Garaže i parking prostori za korisnike i posetioce pijaca tokom praznika radiće po ustaljenom režimu.

Pošte

Prvog i drugog maja radiće samo dežurne pošte - 72 objekta u Beogradu i drugim gradovima. Beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2 i pošte na graničnim i administrativnim prelazima radiće neizmenjeno – non-stop. Pošta na aerodromu Nikola Tesla dežuraće od 8 do 15 časova.
U ponedeljak 1. maja, radiće pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i pošte koje se nalaze u okviru lanaca hipermarketa koji rade tog dana. Ove pošte biće otvorene i u utorak 2. maja, kada će dežurati i druge pošte u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima u zemlji.

Javni gradski prevoz – red vožnje

U ponedeljak, prvog maja, javni gradski prevoz saobraćaće po nedeljnom redu vožnje, a u utorak drugog maja, po subotnjem.

Parkiranje u zoniranim delovima grada

Što se tiče parkiranja u zoniranim delovima glavnog grada, ono će biti besplatno praktično tri i po dana u nizu. Naime, parkiranje se subotom plaća do 14 časova, nedeljom je inače besplatno, a ovaj put biće i 1. i 2. maja, s obzirom na to da su to praznični dani.

Taksi službe

Što se taksija tiče, vožnja će se već od subote od 22 časa pa sve do srede ujutru naplaćivati po skupljoj tarifi. Naime, taksi je inače skuplji uveče do 22 časa, a zatim sledi nedelja, kada je takođe skuplje tarifira, a onda i dva praznična dana, kada isto važi ova, za 20 odsto skuplja tarifa.

Benzinske stanice

Benzinske stanice u vreme praznika rade 24 sata na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Škole i vrtići

Tokom prazničnih dana neće raditi ni škole, ni vrtići. U sredu se sve vraća na staro.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala