- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Položeni venci povodom godišnjice smrti Gavrila Principa

© Tanjug / Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjPoloženi venci povodom godišnjice smrti Gavrila Principa
Položeni venci povodom godišnjice smrti Gavrila Principa - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 105. godišnjice od smrti Gavrila Principa.
Vence su položili i odali počast delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Beogradom, navedeno je u saopštenju Ministarstva za rad.
Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović takođe je položila venac na spomenik Gavrilu Principu.
Vidovićeva je istakla da je ime Gavrila Principa zauvek zapisano u našem kolektivnom sećanju, saopštila je gradska uprava.
„Njegov pucanj je bio jedan od najznačajnijih događaja u modernoj istoriji, čiji je tok promenio na više načina. Taj pucanj, ispaljen na Vidovdan, bio je odbrana velike emancipatorske ideje. Njegov kratak život i rana smrt simbol su vere i ličnog stradanja za ideju“, rekla je zamenica gradonačelnika Beograda.
Prema njenim rečima, spomenik Gavrilu Principu predstavlja čoveka koji je slobodu svog naroda stavio ispred svog života.
„On je personifikacija bezuslovne težnje za slobodom i jedan od najpoznatijih antikolonijalističkih revolucionara, heroj koji je žrtvovao život za slobodu svoje zemlje. Njegovo simboličko značenje odnosi se na borbu za slobodu i nezavisnost, ali i na otpor prema stranom zavojevaču i kolonijalizmu. Polaganje venca na njegov spomenik, u skladu sa državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, predstavlja način da odamo počast tom simbolu, ali i da se podsetimo na važnost borbe za slobodu i nezavisnost, koja i danas postoji u mnogim zemljama širom sveta“, dodala je Vidovićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala