- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

„Ne znam da li ćete mi verovati“: Unuka jasenovačke žrtve osećala užasnu patnju predaka – od rođenja

© Sputnik / Lola ĐorđevićKonferencija o Jasenovcu "Jasenovac, Aušvic Balkana – preživela deca logoraši svedoče"
Konferencija o Jasenovcu Jasenovac, Aušvic Balkana – preživela deca logoraši svedoče - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Ime jednog od jasenovačkih stradalnika, Danijela Isaka Danona, zadalo je obavezu i predodredilo život njegove unuke – Danijele Danon. Danijel na hebrejskom znači „Bog je moj sudija“ i u skladu sa tim, ali i sa urođenim saznanjem o mučeničkom stradanju 60 članova njene familije, živi Danijela.
Ona je generalni sekretar Saveza jevrejskih opština Srbije. Nosi ime po svom dedi – rabinu Danijelu, stradalniku iz Jasenovca.
Danijela nam priča da je, iako je reč samo o simbolici, značaj dedinog i njenog imena prati kroz čitav život. Ona nastoji da ga vodi u skladu sa moralnim kriterijumima koji su joj preneti od njenih roditelja, koji su takođe na svojoj koži iskusili strah i stradanje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDanijela Danon,
Danijela Danon, - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Danijela Danon,
Danonova je, bar tako oseća, osvestila u sebi saznanje da je potomak mučenika Jasenovca i Holokausta i pre nego što je saznala za sebe. Kaže nam da se sa saznanjem o smrti praktično i rodila, a da je užas proživljen od strane njenih predaka genetski urezan u sve potonje naraštaje.
Ne znam da li ćete mi verovati ako vam kažem da sam ja nesvesno bila svesna svega toga, pre nego što sam o tome bilo šta saznala. Ja bih to nazvala genetskim pamćenjem. Moji roditelji su preživeli smrt najbližih, beg, skrivanje. Šezdeset članova moje šire familije stradlo je po logorima i hteli – ne hteli, nosite taj osećaj straha, ili čak krivice što ste preživeli. Ja sam još kao vrlo mala imala osećaj šta je to smrt, priča Danonova za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMalj koji je korišćen za ubijanje zatočenika logora Jasenovac
Malj koji je korišćen za ubijanje zatočenika logora Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Malj koji je korišćen za ubijanje zatočenika logora Jasenovac
Ime i vera, ali i teret užasa iz prošlosti njene familije, predeodredili su Danijelin život i usmerili je. Kaže da je ime vodi kroz neke moralne standarde, a da je i sam judaizam religija koja insistira na etičkim kriterijumima.
Ipak, nema odgovor na pitanje da li potomci žrtava ustaških i nacističkih dželata mogu pronaći svoj mir:

Ne znam da li se može pronaći mir. Svaki put kad čujete nešto negativno o Jevrejima, to je kao okidač. Uvek postoji jedan latentni strah, jer ko nam garantuje da ovo neće da se ponovi. Mi živimo u jednom vrlo kratkom periodu mira i neproganjanja Jevreja – svega nekih četrdeset godina, dok proganjanja traju dve hiljade godina. Nemate zemlju iz koje Jevreji nisu isterani u nekom istorijskom periodu.

Pored Danijele Danon, na prvoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Jasenovac – Aušvic Balkana“ ove nedelje u Beogradu, govorili su i predsedavajući skupa Gojko Rončević Mraović, dete iz logora smrti i direktor Instituta „Diana Budisavljević“ za istraživanje dečjih logora smrti; Barak Gabor – potomak Rize Adlera, ali i stručnjaci poput jednog od najvećih svetskih poznavalaca teme Holokausta, profesora Gideona Grajfa; Johanesa Solberga, teologa iz Švedske; Mišela Glavića, istoričara iz Kanade; Dragoljuba Ackovića, generalnog sekretara Evropske romske unije; Saburate Mukerdžija, profesora sa Univerziteta u Nju Delhiju i mnogih drugih.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGojko Rončević, preživelo dete iz logora Jastrebarsko
Gojko Rončević, preživelo dete iz logora Jastrebarsko  - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Gojko Rončević, preživelo dete iz logora Jastrebarsko
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala