- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Američka nuklearna podmornica krenula ka Južnoj Koreji

© AFP 2023 / ANDY BUCHANANNuklearna podmornica Velike Britanije
Nuklearna podmornica Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Nuklearna podmornica američke ratne mornarice stigla je nedavno na ostrvo Guam u Pacifiku, što bi moglo da bude prvo putovanje takve podmornice ka Južnoj Koreji od osamdesetih godina prošlog veka, a sve u okviru sporazuma Seula i Vašingtona potpisanog u sredu, tvrdi „Vašington tajms“.
Nuklearna podmornica „USS Mejn“ nakratko je stala u Guamu 18. aprila, saopštila je američka mornarica.
Put je došao u vreme kada su predsednik SAD Džozef Bajden i njegov kolega iz Južne Koreje Jun Suk Jeol objavili novi sporazum kojim se Seulu daje veća uloga u planiranju nuklearnog odvraćanja Severne Koreje.
„Vašingtonska deklaracija“ ima za cilj da ojača tradicionalnu američku politiku „proširenog odvraćanja“ i da razgovara o planovima sa Južnom Korejom. Sporazumom se predviđa veća prisutnost američkih nuklearnih snaga na Korejskom poluostrvu, „o čemu svedoči predstojeća poseta nuklearne podmornice SAD Južnoj Koreji“, navodi „Vašington tajms“.
Portparol Pentagona Pet Rajder odbio je da precizira kada će prvi put podmornica sa nuklearnim oružjem posetiti Južnu Koreju, ali je dodao da će predstojeća poseta biti izvedena sa podmornicom klase „Ohajo“.
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
RUSIJA
Medvedev upozorava Seul zbog Ukrajine: Šta ćete reći kada se naše oružje pojavi u Severnoj Koreji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala