Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Hitno da reaguje međunarodna zajednica“: Srpska lista upozorava na posledice otvaranje mosta na Ibru

© Flickr / Marco FieberMost na Ibru, Kosovska Mitrovica
Most na Ibru, Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Nakon odluke odbornika lokalne skupštine Severna Mitrovica da se pošalje zahtev za otvaranje glavnog mosta na Ibru oglasila se i Srpska lista saopštenjem u kome traže od međunarodnih predstavnika da spreče ovakvu odluku.
„Srpska lista najoštrije osuđuje nelegalnu i nelegitimnu odluku donetu od strane nelegalne i nelegitimne skupštinske većine u Severnoj Mitrovici da se izvrši otvaranje glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj, kojom se krši briselski sporazumi i najdirektnije ugrožava mir na ovom prostoru. Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine“, navode iz Srpske liste.
Oni napominju da je most na Ibru mesto gde se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sever.
„Most na Ibru je simbol stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju. Ova nelegalna i nelegitimna odluka koju su usvojili kvazi odbornici bez ikakvog legitimiteta među građanima, imaće dalekosežne posledice po mir, bezbednost i suživot na ovim prostorima.
„Ujedno ona je nastavak okupacije severa od strane Aljbina Kurtija, koji se uživeo u ulogu okupacionog gaulajtera“, stoji u saopštenju SL.
Na kraju saopštenja izneli su zahtev da se sprovođenje ovakve odluke spreči.
„Zahtevamo da KFOR, EULEKS i predstavnici međunarodne zajednice najhitnije spreče primenu ove odluke, daju prostor da se u dijalogu rešavaju otvorena pitanja, a time i sačuva mir na ovim prostorima. Sprečavanje ovakvih poteza Prištine, i Kurtijevih odbornika bilo bi u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice da se zaustave sve akcije koje podrivaju proces dijaloga“, zaključuju iz Srpske liste.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala