- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dosad je bilo praktično nemoguće: Astronomi ustanovili kako da posmatraju unutrašnjost Sunca

CC0 / Pixabay / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
Pratite nas
Astronomi imaju ideju kako da dobiju precizne informacije o sastavu unutrašnjosti Sunca, a u tome im mogu pomoći takozvane gravitacione sonde.
Deo astronomije koji se bavi gravitacionim talasima još uvek je u zametku. Do sada su ta istraživanja bila usmerena na najenergičnije i najefikasnije izvore gravitacionih talasa, kao što su kataklizmička spajanja crnih rupa i neutronskih zvezda. Ali, naučnici tvrde da će se to promeniti kako se gravitacioni teleskopi budu poboljšavali, što će im omogućiti da istražuju Svemir na načine koji su dosad bili nemogući.
Iako gravitacioni talasi imaju puno sličnosti sa svetlosnim talasima, jedna je razlika u tome što je većina objekata u svemiru za gravitacione talase zapravo prozirna. Materija svetlost može apsorbovati, raspršiti i blokirati, dok gravitacioni talasi uglavnom samo prolaze kroz materiju. Masa predmeta ih može iskriviti, ali ne i potpuno blokirati.

Gravitacioni talasi kao koristan alat za proučavanje Sunca

To zapravo znači da bi gravitacioni talasi mogli da se koriste kao alat za zavirivanje u unutrašnjost astronomskih tela, slično načinu na koji X-zraci ili magnetna rezonanca omogućuju da se sagleda unutrašnjost ljudskog tela.
Takva ideja stoji iza nedavne studije koja proučava kako se gravitacioni talasi mogu koristiti za ispitivanje unutrašnjosti Sunca.
Sunce je toliko neverovatno vruće i gusto, da svetlost ne može da prodre kroz njega. Čak i setlosti proizvedenoj u Sunčevom jezgru treba više od 100.000 godina da stigne do Sunčeve površine. Jedine informacije o unutrašnjosti Sunca koje nauka ima potiču iz helioseizmologije, gde astronomi proučavaju vibracije Sunčeve površine uzrokovane zvučnim talasima unutar Sunca.

Gravitacione sonde

Kako piše „Junivers tudej“ (Universe Today) navedenoj novoj studiji, koja se nalazi u naučnom repozitoriju „arXiv“ i koja čeka recenzije, naučnici proučavaju kako se gravitacioni talasi brzorotirajućih neutronskih zvezda mogu koristiti za proučavanje Sunca. Neutronske zvezde mogu da imaju deformacije ili površinsku nadmorsku visinu uzrokovanu njihovom unutrašnjom toplotom ili magnetnim poljima. Ako se takva neutronska zvezda vrti brzo, proizvodi kontinuirani tok gravitacionih talasa. Ti gravitacioni talasi su preslabi da bi mogli da ih proučavaju postojećim teleskopima, ali bi sledeća generacija gravitacionih opservatorija trebalo da ima mogućnost da ih otkrije.
S obzirom na to da su neutronske zvezde prilično česti objekti u našoj galaksiji, neke od njih su postavljene tako da Sunce prolazi ispred njih gledano upravo iz naše perspektive sa Zemlje. Od više od 3000 poznatih pulsara, njih oko 500 su dobri kandidati za izvore gravitacionih talasa. Za troje od tih 500 se zna da prolaze iza Sunca, a autori nove studije koristili su profile ta tri pulsara kao početnu tačku.
Budući da je Sunce prozirno za gravitacione talase, jedini uticaj koji Sunce ima na njih jeste putem njegove gravitacione mase. Kako gravitacioni talasi prolaze kroz Sunce, malo se iskrivljuju. Količina takvog takozvanog tretmana zavisi od mase Sunca i rasporedu te mase. Autori studije su otkrili da uz odgovarajuća merenja i posmatranja gravitacionih talasa mogu da izmere profil gustoće Sunca s vrlo visokom preciznošću.
Tri poznata pulsara verovatno su samo mali deo izvora gravitacionih talasa koji prolaze iza Sunca. Većina neutronskih zvezda ima spin orijentaciju koja ne usmerava radio bliceve u našem smeru, ali se ipak mogu koristiti kao gravitacione sonde. Naučnici pretpostavljaju da verovatno postoje stotine brzorotirajućih neutronskih zvezda koje prolaze iza Sunca tokom godine dana i koje se mogu koristiti na taj način za posmatranje Sunca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala