- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vlade Srpske i Srbije zajedno grade dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICVlada Republike Srbije
Vlada Republike Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Vlada Srbije donela je zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, kako bi se obezbedilo trajno sećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svetskom ratu.
Predloženo je da memorijalni centri budu izgrađeni u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su sprovođenje egzekucije, zlostavljanje zarobljenika logora Jasenovac, i u Beogradu, kao glavnom gradu Srbije, saopštila je Vlada Srbije.
U saopštenju se dodaje da je Vlada Srbije donela odluku o formiranju Radne grupe za pripremu polaznih osnova za uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu Balkana.
To podrazumijeva međusobno priznavanje akademskih i profesionalnih kvalifikacija na teritoriji Balkana, u okviru inicijative „Mini Šengen“, radi olakšavanja kretanja ljudi, odnosno kvalifikovane radne snage.
Cilj ove odluke je davanje podrške aktivnostima iz Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta za period 2021. do 2024. godine, koji je usvojen u okviru Samita lidera Balkana u Sofiji, 10. novembra 2020. godine.
Episkop banjalučki Jefrem čita molitvu na Danu sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u Donjoj Gradini - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
REGION
Tri molitve za jasenovačke mučenike - jevrejska, romska i pravoslavna /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala