- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Artiljerci pucaju iz haubice Msta B u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Stigao još jedan "patriot" u Ukrajinu; SAD uvele sankcije FSB-u

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 428. Izjave Zapada o pregovorima između Moskve i Kijeva tek nakon uspešne ukrajinske kontraofanzive su šizofrenija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Ukrajinski političar Mihail Podoljak smatra da Kijev ima pravo da uništava sve na Krimu, u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:12 27.04.2023
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv Korpusa čuvara islamske revolucije Irana i Federalne službe bezbednosti Rusije, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.
Napominje se da su sankcije uvedene zbog „učešća u protivzakonitom hapšenju američkih državljana u inostranstvu“.
Ministarstvo je navelo da su obe strukture uključene u SDN List.
20:51 27.04.2023
Drugi divizion PVO sistema Patriot koji je Zapad isporučio Kijevu, stupio je na borbenu dužnost, saopštio je komandant vazdušnih snaga ukrajinske vojske Nikolaj Oleščuk na Telegramu.
Oleščuk je 21. aprila objavio da Kijev već koristi prvi „Patriot“, koji su mu isporučili zapadni saveznici.
Zamenik ministra odbrane Ukrajine Aleksandar Pavljuk je 19. aprila saopštio da su u zemlju stigli sistemi PVO iz Sjedinjenih Država, Holandije i Nemačke.
20:39 27.04.2023
Četvoro dece povređeno je u četvrtak u Donjecku od posledica eksplozije municije, jedno je u teškom stanju.
20:26 27.04.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Ministarstvu prosvete i nauke da zajedno sa Ministarstvom odbrane i Ruskom akademijom nauka dostavi predloge o organizovanju studije istorije specijalne operacije do 30. septembra, navodi se na sajtu Kremlja.
19:01 27.04.2023
Eksplozija je odjeknula u Konstantinovki koja se nalazi pod kontrolom Kijeva.
19:00 27.04.2023
Zvuk eksplozije čuo se večeras u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, saopštila je gradska uprava.
Nije poznat uzrok eksplozije.
17:44 27.04.2023
16:32 27.04.2023
PVO odbila napad na Kursku nuklearnu elektranu
Ukrajinske snage pokušale su da izvedu napad dronom na Kursku nuklearnu elektranu koja se nalazi u gradu Kurčatovu u Kurskoj oblasti Rusije, ali su napad odbile ruske snage PVO, rekao je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.
Kako je precizirao, pokušaj napada dogodio se prethodne večeri.
14:29 27.04.2023
Direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je za Sputnjik da se veoma nada da će zona bezbednosti oko Zaporoške nuklearke biti stvorena pre kraja godine.
„Ovo (stvaranje bezbednosne zone) je veoma važno, pošto rizik od vanrednog stanja raste svakim danom, videli smo kako je fabrika nekoliko puta napadnuta“, rekao je Grosi uoči ceremonije dopreme nuklearnog goriva u nuklearnu elektranu „Akuju“ u Turskoj.
13:29 27.04.2023
Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije
Tokom noći je sa brodova ruske flote izvršen koncentrisani udar visokopreciznim oružjem na punktove raspoređivanja neprijateljskih rezervi;
Cilj napada na rezerve neprijatelja je postignut, svi objekti su pogođeni;
Udarima na punktove razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine onemogućeno je napredovanje pomorske pešadije ukrajinskih snaga u područja borbenih dejstava;
Jurišni odredi ruskih snaga zauzeli su još četiri četvrti Artjomovska;
Vazdušno-desantne snage opkolile su Oružane snage Ukrajine na severnoj i južnoj periferiji Artjomovska i pružile podršku jurišnim odredima;
Oružane snage Ukrajine su u kupjanskom pravcu izgubile 110 vojnika;
Tokom proteklog dana u donjeckom pravcu ubijeno je više od 400 ukrajinskih vojnika i plaćenika;
Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR ukrajinski avion Su-24;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana više od 70 vojnika i jedan samohodni top „Gvozdika“ u krasnolimanskom pravcu;
Zaustavljena su dejstva četiri ukrajinske diverzantske grupe u kupjanskom pravcu u LNR i Harkovskoj oblasti;
Oružane snage Rusije ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile artiljerijski sistem američke proizvodnje M777 u južnodonjeckom i zaporškom pravcu;
Ruske snage su u hersonskom pravcu ubile do 30 ukrajinskih vojnika i uništile samohodni protivavionski top „gepard“ nemačke proizvodnje;
Ruski sistemi PVO presreli su četiri rakete „hajmars“ i oborile 21 dron;
Ruske snage su u DNR uništile dve ukrajinske radarske stanice za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18 i ST-68;
Ruske snage pogodile su tri komandna punkta i osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine.
12:29 27.04.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: Zemlje NATO-a isporučile Kijevu više od 98 odsto obećane vojne tehnike
11:31 27.04.2023
Rusija je spremna da pozdravi sve što može da približi postizanje mira u Ukrajini i ciljeve specijalne vojne operacije, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući telefonski razgovor kineskog predsednika Si Đinpinga i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.
11:14 27.04.2023
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da je Kijev pri kraju zaliha raketa za sovjetske sisteme PVO i da su im potrebni zapadni sistemi.

„Mi imamo sovjetski PVO sistem za koji polako trošimo zalihe. Ako ih mi ne proizvodimo i ima ih samo u zemljama od kojih ne možemo da ih uzmemo, onda to treba popuniti nečim drugim. Čime? Zapadnim PVO sistemima. U suštini rešeno je već koji su to sistemi, sada samo treba povećati njihovu količinu i broj raketa“, rekao je Reznikov za „RBK Ukrajina“.

Podsetimo, „Volstrit džurnal“ je ranije objavio, pozivajući se na procurele dokumente Pentagona, da Ukrajina može da ostane bez raketa za sistem „buk“ oko 13. aprila, a do 3. maja i za S-300.
11:12 27.04.2023
Evropa se suočila sa teškim izazovom i sebi je nenela veliku štetu time što je odustala od izgradnje tesnih veza i zbližavanja s Rusijom, rekao je irski poslanik u Evropskom parlamentu Mik Volas.
On je dodao da je širenje NATO na istok destabilizovalo region. EU je bila dužna da spreči taj proces ali umesto toga Evropa je sve više militarizovana, smatra Volas.
Za takvu tendenciju poslanik je rekao da je ludost, dok je NATO okarakterisao kao vojnu mašinu koja nema nikakve veze sa pitanjima mira i bezbednosti.
11:00 27.04.2023
Ukrajinske snage gađale su selo Ščetinovku u Belgorodskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
On je rekao da je, prema preliminarnim podacima, povređena jedna žena, koja je hospitalizovana.
Kako je naveo, granata je oštetila krov zgrade poljoprivrednog preduzeća, razbijeni su prozori, a geleri su oštetili i fasadu zgrade.
10:23 27.04.2023
Apetiti kijevskog režima po pitanju naoružavanja rastu geometrijskom progresijom, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Prema njenim rečima, Zapad više ne skriva da stoji iza planiranja kontraofanzive Kijeva.
10:22 27.04.2023
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov smatra da su očekivanja od ukrajinske kontraofanzive pomalo preterana.
„Definitivno je preterano, svi žele još jednu pobedu. Ranije nisu verovali u pobedu. Ranije su želeli da Ukrajina bar nekako minimalno izdrži“, rekao je Reznikov u intervjuu za „RBK Ukrajina“.
09:57 27.04.2023
Ruske snage uzele su pod vatrenu kontrolu deonicu puta na Hromovu, preko koje se i dalje vrši snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.
„Ovo je poslednji put (koji mogu da koriste). Ali neprijatelj i dalje ima mogućnost da se premešta preko polja, pa čak i pod granatiranjem“, objasnio je on.
Pušilin je dodao da ukrajinske snage gube deo svojih rezervi na putu ka zapadnom delu grada, dok se ukupni gubici Kijeva u Artjomovsku ne mogu ni izbrojati.
09:41 27.04.2023
Sukob u Ukrajini počeo je jer dugo nije bilo mogućnosti za dijalog svetskih lidera, smatra brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva.
„Prva stvar koju treba shvatiti je da ovaj rat nije trebalo da počne. A počeo je zato dugo vremena što nije bilo prilike za dijalog između svetskih lidera“, rekao je Lula da Silva u intervjuu za španski list „Pais“.
Brazilski predsednik je istakao da osuđuje sukob u Ukrajini, jer, po njegovom mišljenju, „Rusija nije imala pravo da izvrši invaziju na ukrajinsku teritoriju“.
09:35 27.04.2023
Na teritoriji Poljske u blizini naselja Zamost, na 15 kilometara od Bidgošča na severu zemlje, pronađeni su delovi rakete „zemlja-vazduh“, javlja radio-stanica RMF FM.
Kako se ističe, prvobitno se mislilo da se radi o dronu, a zatim su na delovima pronađeni natpisi na ruskom jeziku.
Za sada je nejasno da li je na mestu pada došlo i do eksplozije.
List „Fakt“ piše da je pronađena i bojeva glava, kao i da je u zemlji napravljena velika ruka kao posle bombe.
U Bidgošču se nalazi vojno-avijaciona fabrika i fabrika elektromehaničkih proizvoda „Belma“. Takođe tamo se nalazi i Centar za obuku NATO.
Za sada nema drugih informacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala