- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit nametnuo odluku: Formira se vlada Federacije BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Kristijan Šmit nametnuo je danas odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH i naložio da do sutra bude održana sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na čijem dnevnom redu treba da bude samo potvrđivanje federalne Vlade.
Premijer, potpredsednici i ministri Vlade FBiH koje je predsednik ovog entiteta Lidija Bradara predložila 30. marta, a usaglasio jedan od potpredsednika 3. aprila i izmenjene su 27. aprila, ovim se smatraju imenovanima u skladu sa Ustavom FBiH, navodi se u odluci objavljenoj na stranici OHR-a.
Podsetimo, Bradara je, posle usaglašavanja sa potpredsednikom FBiH Igorom Stojanovićem, predložila vladu na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između HDZ BiH i parlamentarne grupacije okupljene oko SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke, a premijer bi trebalo da bude predsednik SDP Nermin Nikšić.
„Vlada FBiH se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Predstavničkog doma FBiH u skladu sa Ustavom FBiH. Predsedavajući Predstavničkog doma sazvaće hitnu sednicu koja će biti održana najkasnije do 28. aprila, a jedina tačka dnevnog reda ove sednice biće potvrđivanje imenovane vlade“, navedeno je u odluci.
Šmit je u obraćanju medijima istakao da ovom odlukom poziva parlament da nastavi sa izmenama Ustava kako bi se sprečili budući zastoji.
On je naglasio i da je uveo zaštitni mehanizam koji će stupiti na snagu samo ako Parlament ne postigne dogovor o izmenama Ustava u roku od godinu dana.
„Moja odluka stupa na snagu odmah nakon objave na stranici OHR-a. Uključuje i deo koji poziva Predstavnički dom da glasa o imenovanju vlade“, rekao je Šmit.
On je najavio i izmene Krivičnog zakona kojim će biti kažnjavane manipulacije u izbornom procesu, prenosi RTRS.
Zastave Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
REGION
Pred vratima Bosne kriza sa nesagledivim posledicama: Sarajevo gura Srpsku u – nezavisnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala