- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski analitičar: Ukrajina se rasprodaje mahnitim tempom za minimalan novac

© AP Photo / Daniel ColeKijev
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Trenutno je u toku rasprodaja Ukrajine mahnitim tempom i za minimalan novac, izjavio je za Sputnjik ruski politički analitičar Valerij Kornjejev.
Kornjejev je istakao da je kineski lider Si Đinping, nakon što je izneo mirovni plan za Ukrajinu i razgovarao o tome sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, nakon duže pauze stupio u kontakt i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim – „licem koje je direktno pod kontrolom Vašingtona“.
Po mišljenju analitičara, Si je tokom razgovora sa ukrajinskim liderom verovatno pitao gde su nestale tri milijarde dolara koje je Kina uložila u ukrajinske kompanije „Južmaš“ i „Motor sič“ i druge zajedničke projekte, kao i gde su nestali avansi koje je Peking dao za isporuku ukrajinske hrane koja nikada nije stigla do Kine. Međutim, kako kaže Kornjejev, Zelenski nije imao šta ni da mu odgovori.

„U toku je rasprodaja Ukrajine mahnitim tempom i za minimalan novac. Oni su objavili da prodaju svu imovinu, uključujući zemlju i sva preduzeća. Jasno je da oni sada ništa ne vrede. I jasno je kome prodaju – onome ko je već dao 150 milijardi“, smatra Kornjejev, aludirajući na ranije saopštenje da je pomoć članica NATO Ukrajini premašila 150 milijardi evra.

„Druga Jalta“

Po mišljenju eksperta, razgovori koje su u Moskvi vodili lideri Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping u potpunosti se mogu smatrati „drugom Jaltom“ u kontekstu ukrajinskog sukoba i preraspodele svetskog poretka u celini.

„Svet je već podeljen negde u generalnim štabova kineske i ruske vojske. Čak i mnogi američki politički analitičari i ekonomisti govore, i to je već jasno vidljivo, da će uskoro doći do podele Evrope i to ne onako kako je bilo prošlog puta, 1945. godine“, kazao je Kornjejev.

Kineski predsednik Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SVET
Si Đinping razgovarao sa Zelenskim; Kina uvek na strani mira, Peking šalje izaslanika u Kijev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala