- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rasprava o Kosovu u SB UN: Japan i Britanija zatražili preispitivanje mandata Unmika

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta bezbednosti UN
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija poručili su danas na raspravi o stanju na Kosovu i Metohiji da teško postignut mir između Beograda i Prištine mora da opstane. Većina ambasadora podržala je opstanak Misije UN na Kosovu, dok su predstavnici Velike Britanije i Japana zatražili preispitivanje mandata Unmika.
Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang upozorio je na nedavne etnički motivisane incidente, navodeći da je neophpodno sprečiti da se takvi incidenti dešavaju u budućnosti dogode.
Pozdravio je ulogu Unmika, navodeći da se značaj ove misije u izgradnji multietničke saradnje i drugim oblastima društva ne mogu zameniti.
On je pozdravio sastanke na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije, kao i da ta zemlja podržava međusobne dogovore, i da je potrebno da se oni implementiraju kako bi dijalog dobio na zamahu.
''Uspostavljanje Zajdnice srpskih opština je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013, to je nešto na šta se Kosovo obavezalo i što bi trebalo da bude fokus sledećih sastanaka'', rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaju UNMIK-a o KiM.
On je istakao da Kina, iako poštuje napore EU da posreduje u dijalogu, izražava nadu da taj blok neće vršiti preveliki pritisak na strane u dijalogu.
Predstavnik SAD u UN rekao je danas da ta zemlja zajedno sa evropskim partnerima nastavlja sa čuvanjem demokratije, multietničkih društava i vladavine prava na Zapadnom Balkanu.
''To je kritično pitanje. Podržavamo dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom EU, cenimo napore Džozepa Borelja i Miroslava Lajčaka pri posredovanju'', rekao je on i dodao da su tzv. Kosovo i Srbija napravile krucijalan korak potpisivanjem Briselskog sporazuma.
''Ohrabrujemo obe strane da primene obaveze i zaobiđu krize, putem dijaloga. Nadamo se da ćemo videti još ovakvog duha na narednom sastanku 2. maja'', rekao je on.
Američki predstavnik je istakao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština od strane prištinskih vlasti, na način koji se poklapa sa ustavom tzv. Kosova, ''kritično'' važan deo sprovođena dogovora.
Zamenik je istakao da je vreme za UN da preuzme važniju ulogu kada je reč o KiM.
''Cenimo Unmik koji je radio svoj posao od 1999, ali moramo reći da je ta misija do kraja ispunila svoj mandat'', rekao je američki predstavnik.
Ujedinjeni Arapski Emirati pozdravili su ulogu Unmika u izgradnji međusobnog dijaloga, razumevanja i izgradnji poverenja, navodeći da je svetska organizacije to, nebrojeno mnogo puta, dokazala na Bliskom istoku. Brazil je, takođe, podržao ostanak Misije UN na Kosovu.
"Put ka pomirenju je težak... Ne možemo promeniti prošlost, ali možemo uobličiti budućnost. Teško postignut mir mora da opstane. Obe strane to zaslužuju", rekla je ambasadorka UAE pri UN, Lana Nuseibeh.
Lokalni izbori na Kosovu koji su održani bez prisustva Srba predstavljaju pokazatelj koliko su svari na terenu složene, ne samo u tim opštinama već na celom Kosovu, rekla je predstavnica UAE.
Japan je zatražio preispitivanje mandata Unmika, navodeći da se na KiM preklapaju nadležnosti misija, rekao je japanski ambasador pri UN Išihane Kimihiro.
Politički koordinator britanske misije pri UN, Fergus Ekersli rekao je da London u potpunosti podržava Rezoluciju 1244, ali treba reći da je vreme da Savet bezbednosti baci novi pogled na način na koji misija UN na Kosovu može da nastavi rad.
On je, govoreći na sednici SB UN o situaciji na KiM, rekao da je sada trenutak da Savet razmotri nove okolnosti i delovanje UNMIK-a u skladu sa njima.
Britanski predstavnik je ukazao na "značajan napredak" u odnosima Srbije i tzv. Kosova do kojeg je došlo uz posredstvo Evropske unije, a posebno je pohvalio dogovor koji su dve strane postigle u Briselu u februaru ove godine.
Albanski ambasador pri UN Ferit Hodža rekao je da su dve članice Saveta bezbednosti Un tražile da se predstavnica Kosova obrati ovom telu na albanskom jeziku, navodeći da su se takve stvari dešavale u nekoliko navrata tokom proteklih desetak godina.
"Neću dalje da insistiram na tome kako ne bih dovodio Predsedništvo u problematičnu situaciju", rekao je albanski ambasador.
Kao značajne napretke vlasti u Prištini, naveo je viznu liberalizaciju i uključuvanje u članstvo Saveta Evrope, navodeći da su sporazumi iz Ohrida i Brisela "istorijski".
Ambasadorka tzv. Kosova u UN Donika Gervala Švarc optužila srpskog ministra spoljnih poslova za ratne zločine, navodeći da je Priština, uprkos tome, spremna da pregovara zbog budućnosti čitavog regiona.
Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc optužila je predstavnike Ujedinjenih nacija da 90 odsto izveštaja koji je predstavljen pred Savetom bezbednosti "nije tačan", optužujući istovremeno Beograd za "blisku saradnju sa Rusijom".
"Unmik je postao faktor destabilizacije u regionu i ovim izveštajem to dokazuje", rekla je Gervala Švarc, koja je optužila "savez Rusije i Srbije za destabilizaciju regiona".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala