- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Poslata poruka da je dozvoljeno ubijati Srbe“: Dodik o slučaju Dudaković

© AP PhotoAtif Dudaković za vreme rata u BiH
Atif Dudaković za vreme rata u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odlukom Suda BiH da odbije zahtev Tužilaštva za određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima, poslata poruka da je dozvoljeno ubijati Srbe uprkos postojanju brojnih dokaza o počinjenim zločinima.
„Imate dokaze, imate video u kojem kaže da se pobije i popali sve što je srpsko, a još sada drži predavanje Srbiji i kako Srbija treba da se ponaša. Čak i to nije dovoljno da mu odrede pritvor“, rekao je Dodik ma konferenciji za novinare nakon sastanka sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem.
Dodik je istakao da je ovo samo jedan u nizu primera nekorektnog odnosa BiH prema Srbima, ali i Srbiji, te podsetio na slučaj uzdržanog glasa BiH kada se odlučivalo o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope.
Dodik je naveo da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, a glasanjem nije podržan teritorijalni integritet Srbije, te upitao zbog čega bi onda Srbija garantovala teritorijalni integritet BiH.
„Radujem se tome. Ja i ne mislim da BiH treba da ima teritorijalni integritet, a da se ruši teritorijalni integritet Srbije. Njima u Sarajevu smeta jaka Srbija pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića i oni bi želeli ono što je Alija Izetbegović davno rekao muslimanima: „Mi moramo da uradimo sve dok je Srbija slaba, kada Srbija bude jaka nema šta da tražimo“. Eto, to se dešava“, istakao je Dodik.
Sud BiH odbio je danas kao neosnovan predlog Tužilaštva BiH za ukidanje izrečenih mera zabrane i određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, kojeg optužnica tereti za ratni zločin nad srpskim civilima, prenosi RTRS.
Dudakovićeva odbrana: U „Sani 95“ ubijeno manje Srba nego u „Oluji“ — znači, nema zločina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala