- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko to hoće da „sahrani“ Erdogana

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaObraćanje Erdogana video-linkom na ceremoniji obeležavanja isporuke nuklearnog goriva nuklearnoj elektrani Akuju
Obraćanje Erdogana video-linkom na ceremoniji obeležavanja isporuke nuklearnog goriva nuklearnoj elektrani Akuju - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Iza dezinformacije o zdravstvenom stanju predsednika Turske, puštene u jeku predizborne kampanje, mogu stajati samo anglo-američke službe i oni koji su im podređeni zato što je Erdogan sada glavna prepreka njihovim planovima da prošire rat protiv Rusije, smatra politikolog Aleksandar Pavić.
Centar za borbu protiv dezinformacija administracije turskog predsednika demantovao je navode medija da je Redžep Tajip Erdogan doživeo srčani udar.
„Vesti na društvenim mrežama o tome da je predsednik Erdogan navodno doživeo srčani udar i da je hospitalizovan nisu tačne“, saopštio je Centar za borbu protiv dezinformacija.

Dezinformacija anglo-američkih službi protiv Erdogana

Pavić dodaje da je Turska faktički pretvorena u saveznika Rusije u ovom ratu jer ne pušta NATO brodove da uđu u Crno more, postaje vrlo bitno gasno čvorište, a Turski tok je važan i zbog drugih država bitnih za Ruse – Srbije, Republike Srpske i Mađarske,.
„Turska bi bila bačena u haos kad bi Erdogan nestao sa političke scene. Kad bi se atlantistička struja vratila u Tursku, Turski tok bi verovatno doživeo sudbinu Severnog toka i jednostavno bi Amerikanci imali priliku da 'obrnu igricu'. U mnogo čemu pojačala bi se turska podrška Ukrajini , mnogo bi se posla završilo Erdoganovim odlaskom i sad, pošto je on još tu, onda pokušavaju da ga destabilizuju na ovakav način. Ako ništa drugo, stavljaju akcenat na njegovo zdravlje, a sve to treba da doprinese informativnom ratu koji se sada vodi protiv Erdogana“.

Šanse prozapadne opozicije

Kandidat turske opozicije, koja je prethodnim lokalnim izborima 2019. godine osvojila vlast u tri najveća grada – Istanbulu, Ankari i Izmiru, apsolutno ima šansu da pobedi Erdogana na predstojećim predsedničkim izborima, zato što znamo američke metode, ističe Pavić.

„Prozapadna opozicija kontroliše tri najveća grada u Turskoj i može da organizuje izbornu krađu, pokušaj obojene revolucije tako što bi doveli u pitanje ishod izbora kao što su skoro probali u Republici Srpskoj ili Venecueli. Oni itekako, čak iako Erdogan pobedi jedan kroz jedan, imaju načina i dovoljno uporišta u Turskoj da to pokušaju da ospore“.

Bez obzira što je državni udar u Turskoj propao 2016. godine, protivnici Erdogana ipak neće odustati.
„Na kraju krajeva u Ukrajini su morali dve obojene revolucije da izvrše da bi je potpuno okrenuli na svoju stranu“, zaključio je Pavić.

Kako je grip „postao“ infarkt

Da podsetimo, posle dezinformacija o srčanom udaru, potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je da je Erdoganovo zdravstveno stanje dobro, a portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Erkan Kandemir potvrdio je da će Erdogan putem video-linka učestvovati u događajima povodom punjenja nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Akuju.
Pojedini mediji objavili su nepotvrđene informacije da je Erdogan navodno imao infarkt, nakon što je prekinuo intervju koji se emitovao uživo na lokalnim televizijama jer se nije osećao dobro. Erdogan se posle duže pauze vratio u emisiju i rekao da je dobio stomačni grip zbog gustog rasporeda usled predizborne kampanje.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SVET
Ankara demantovala vest da je Erdogan imao infarkt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala