- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kakvu poruku šalje Milatovićeva odluka o inaguraciji u Podgorici

© Tanjug / MARIJA PETROVICSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je odlučio da će njegova inaguracija biti održana u Skupštini Crne Gore u Podgorici, a ne na Cetinju, kako je to do sada bilo uobičajeno, i gdje se nalazi Rezidencija crnogorskog predsjednika. Različita su reagovanja na ovu odluku Milatovića u Crnoj Gori.
Profesor Savo Marković kaže da je odluka predjsednika Milatovića da njegova inaguracija bude u zgradi Skupštine u Podgorici legitimna, i po njegovom skromnom sudu, i politički ispravna.
„Jasno je da predsjednik Milatović ima neke razloge za takvu odluku. Inaguracija novoizabranih predsjednika na Cetinju je bila uobičajena do sada, ali nigdje ne piše da se ona obavezno mora održati na Cetinju. Ova njegova odluka, koja je sasvim legitimna, i koja mi se dopada, svojevrsna je poruka i državi Crnoj Gori i Cetinjanima, jer je ovo dokaz da je država još nemoćna u borbi protiv kriminalnih grupa, i da se možda Milatović ne bi osjećao bezbijednim u prijestonici. Jer da se inaguracija obavlja pod nekim pritiskom, da se nekakvim protestom sam taj čin dovede u najmanju sumnju, sa moralnog aspekta je problematično“, poručuje Marković.

Poruka Cetinjanima

Naš sagovornik ističe da je ova odluka Milatovića i svojevrsna poruka Cetinjanima, koji Crnu Goru vide i doživljavaju samo onako kako je oni zamišljaju, najčešće nerealno, najčešće kao fikciju, doživljavaju je nacional- romantičarski, kao državu koju pamte iz 18. vijeka.
„I ovo što će se inaguracija predsjednika održati u Podgorici je jasan znak da su Crnoj Gori potrebne promjene iz temelja, iz korijena, a ne neke kozmetičke promjene. Crnoj Gori su potrebne institucije koje počivaju na vladavinu prava, ali ne insitutucije koje će biti svrha sebi samima, već i ljudi u tim institucijama, moralni ljudi, koji imaju i moralni i stručni kredibilitet. Da to sada nije tako svjedoči i odluka Milatovića da inaguracija bude u Skupštini. Očigledno da Jakov Milatović zna šta radi“, zaključuje Marković.

Iznuđen potez

Predrag Drecun, analitičar, kaže za Sputnjik da kao građanin Crne Gore i neko ko je rođen na Cetinju, smatra da je inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića trebalo da se održi u Prijestonici.
„Mislim da je odluka Milatovića na neki način iznuđen potez, jer kako on kaže, nije želio da doprinosi novim tenzijama i podjelama i sa tog gledišta je takav njegov gest razumljiv. Sa druge strane smatram da je snaga i interes države i najvažnija poruka koju sada treba poslati građanima - da se poštuju pravila. Ako je do sada bilo nepisano pravilo da se svaki predsjednik ustoličuje na Cetinju, trebalo je nastaviti sa tom praksom. Pokazati da država može da garantuje bezbijednost bilo kome građaninu, a kamoli novoizabranom predsjedniku. A smatram da su politčki protesti dozvoljeni, i ako bih ih bilo, nikakav problem ne bi bio, Ali mislim da je trebalo nastaviti tu tradiciju“, poručuje Drecun.
Da je Cetinje prirodna adresa za polaganje predsjedničke zakletve, Milatoviću je ukazao ranije cetinjski gradonačelnik Nikola Đurašković.
„Bila bi veoma loša poruka uraditi drugačije. To bi bilo otvoreno nipodaštavanje Cetinja i svojevrsni obračun sa gradom koji je istorijska i sadašnja prijestonica“, tvrdio je Đurašković.
Milatović je potom saopštio da sumnja u iskrenost poziva da se inauguriše na Cetinju, s obzirom da mu, kako je rekao, Đurašković nije čestitao izbor za predsjednika.
Premijer Dritan Abazović i ministar policije Filip Adžić su ranije saopštili da je država spremna da obezbijedi inaguraciju novom predjsniku Crne Gore gdje god on odluči, bilo na Cetinju, bilo u Podgorici.
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
REGION
Lekić: Skupštinski odbor će tražiti objašnjenje zašto je Vlada Crne Gore podržala zahtev tzv. Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala