Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Hvala od srca grčkoj braći Ciprasu i Katrugalosu na podršci Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićŠef srpske diplomatije Ivica Dačić
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, zahvalio se bivšem šefu diplomatije Grčke u Vladi Aleksisa Ciprasa Jorgosu Katrugalosu, na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, povodom njegove o neutralnom stavu Grčke u Savetu Evrope prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u toj organizaciji.
„Želeo bih da izrazim svoju najdublju zahvalnost grčkoj braći i prijateljima iz Sirize, Aleksisu Ciprasu i Jorgosu Katrugalosu na njihovoj nedvosmislenoj javnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, poručio je Dačić putem zvaničnog Tviter naloga Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Dačić je na kraju tvita napisao na grčkom jeziku „Hvala od sveg srca!“.
Katrugalos je komentarišući glasanje Grčke o zahtevu Kosova za prijem u Savetu Evrope naveo da Grčka uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja.
„Ovom cilju ne doprinosi odluka vlade da se u glasanju za prijem Kosova u Savet Evrope diferencira od drugih zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv. O ovom stavu nije se razgovaralo sa političkim snagama, iako se njime, bez objašnjenja, menja čvrst grčki stav. Istovremeno, to slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebala da ima u regionu“, napisao je Katrugalos na Tviteru.
Podsetimo, zbog neutralnog stava Grčke prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, premijerka Srbije Ana Brnabić odustala je od učešća na Ekonomskom forumu u Delfima.
Balkan i uticaj SAD - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SVET
Amerika ucenila Grčku da pokvari odnose sa Srbijom – šta je sledeći korak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala