- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Boris Brajović o hapšenju Baranina zbog izazivanja vjerske mržnje: Pravda da bude ista sve

© Foto : Ustupljeno SputnjikuBoris Brajović
Boris Brajović - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
Pratite nas
Boris Brajović, redovni profesor Filozofskog fakulteta iz Nikšića, kaže da bi isti sudija, koji je zbog mišljenja o Bošnjacima i islamu na društvenim mrežama, odredio Baraninu Milošu Ostojiću 30 dana zatvora, treba da sudi i onima koji njemu, opet preko društvenih mreža, upućuju prijetnje smrću i zahtijevaju razbijanje organizacija bliskih SPC.
Samo nekoliko dana nakon što je uhapšen Ostojić (35), zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, na Fejsbuku* su upućene prijetnje članovima pravoslavnih bratstava i drugih organizacija bliskih SPC u Crnoj Gori, a nadležni još nijesu reagovali.
Kako prenosi portal Adria tv, sa jednog Fejsbuk* profila pod nazivom „Crnogorski otpor“ pozvano je na razbijanje pravoslavnih bratstava i organizacija bliskih SPC uz često i vulgarne i preteće poruke.
Brajović ukazuje da se odmah primjećuje različit pristup sudskih i tužilačkih organa prema istim djelima, ako su u pitanju različite etničke skupine.
„Govor mržnje ne pripada nijednoj vjerskoj zajednici, nijednoj etničkoj grupi. Gospodin Ostojić je trebalo da se uzdrži mišljenja ako ono nekoga vrijeđa u javnom prostoru. Ali, lako se primjeti kako je sudija, zbog izgovorenog stava, odredila mu kaznu 30 dana zatvora kako ne bi ponovio isto djelo. To je neprimjereno, jer je riječ o verbalnom konfliktu, nasilju, pa ga Ostojić može ponavljati do kraja života. Mi sada imamo napade preko društvenih mreža na Ostojića i pravoslavna bratstva i organizacije bliske SPC, ali niko ne reaguje. Imali smo nedavno verbalni napad na poslanika DPS-a u jednoj trgovini, dakle nije bilo ni fizičkog napada, svi su reagovali u javnosti i to napali. A ispostavilo se da nije bilo uopšte fizičkog napada. Dakle, mi u Crnoj Gori imamo jedno neoslobođeno sudstvo, tužilaštvo i policiju. Običan građanin je zbunjen, jer ne zna kome klanu pripadaju pojedini policajci”, kaže Brajović za Sputnjik.
Naš sagovornik kaže da se nalazimo u jednoj konfuziji koju produkuje i promoviše jedan neraščišćeni sistem, koji ne dozvoljava da se pravda, koja treba da je jednaka za sve narode, tako i sprovodi. Ova situacija nije prirodna već je konstruisana.
„Ovakva situacija je konstruisana i produkovana od onih političkih subjekata i medija kojima ne odgovaraju isti aršini za sve narode. Na primjer, Bošnjačka stranka je izašla sa stavovima da su za napad na mlade atletičare iz Sarajeva, nedavno u Baru, krivi nacionalistički krugovi, mislili su srpski, a ispostavilo se da nije tako. Tužilaštvo bi trebalo i takve koji promovišu mržnju prema drugima i netolerantnu atmosferu isto da sankcioniše. Poslednji slučaj kada Ostojić dobija preko društvenih mreža prijetnje po život, isti sudija bi trebalo da procesuira i te slučajeve, to bi bila pravda, dakle svako treba da ima pravo da se brani. Koliko ja znam, gospodin Ostojić je osuđen, a nije mu dato pravo da se brani u sudskom postupku. Treba sankcionisati mišljenja koja prijete društvenom i demokratskom razvoju, ali na sudovima, i dati ljudima pravo na odbranu”, kaže Brajović.
On ocjenjuje da se Crna Gora još nalazi u jednom interegnumu.
„Jedan stari režim, sistem, koji je prouzrokovao toliko podjela, tenzičnosti, trauma, nestaje, ali nestajući on malicioznostima želi da ošteti društveno biće Crne Gore“, poručuje Brajović.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala