- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruske snage gađaju ukrajinske položaje iz haubice Hijacint u zoni specijalne vojne operacije  - Sputnik Srbija

UŽIVO Slovenija isporučila Ukrajini 20 oklopnih transportera Valuk

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 427. dan. Nastavljaju se borbe na svim delovima fronta. Mediji i dalje spekulišu o potencijalnoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga, ali ruska strana ističe da u tome neće uspeti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:32 26.04.2023
Slovenačka vlada je ove nedelje završila tajnu operaciju slanja 20 oklopnih transportera Valuk u Ukrajinu, objavio je slovenački portal 24ur, pozivajući se na neimenovani izvor.
Kako prenosi portal, operacija prebacivanja oklopnog transportera u Kijev trajala je nekoliko meseci. Vozila koja su 24 godine u službi slovenačke vojske prošla su tehnički pregled. Zatim su transportnim avionima prebačeni u neki od logističkih centara u Slovačkoj ili Poljskoj. Operacija je odlagana zbog potrebe da se koriste transportni avioni za evakuaciju Evropljana iz Sudana, ali su ove nedelje Kijevu predati poslednji oklopni transporteri.
19:40 26.04.2023
Kijevske vlasti prebacuju trupe u deo Zaporoške oblasti pod njihovom kontrolom, izjavio je lider pokreta „Zajendo sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Režim Zelenskog dao je naređenje da se započne prebacivanje trupa iz regiona centralne Ukrajine, uključujući Poltavsku i Čerkasku oblast, na liniju fronta u Zaporoškoj oblasti, iako su nedavno prioritetne bile brigade iz zapadnoukrajinskih regiona, prvenstveno iz Galicije," rekao je.
Prema rečima zvaničnika, do kraja ove nedelje na liniju fronta trebalo bi da stignu 116. i 118. brigada teritorijalne odbrane, kao i 46. desantno-jurišna brigada.
19:21 26.04.2023
Politika Sjedinjenih Država i nekoliko zapadnih zemalja, koja je primorala Ukrajinu da odustanu od nuklearnog oružja, dovela je do aktuelnog sukoba u republici, napisao je na tviteru savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak.
„Nažalost, Sjedinjene Države, zajedno sa nizom zapadnih zemalja, naterale su Ukrajinu da odustane od nuklearnog i drugog naoružanja kako bi osigurale garantovanu bezbednost i stabilnost u regionu“, napisao je on.
Prema Podoljaku, jedini mogući način da se obezbedi mir u Evropi je ulazak postsovjetske republike u NATO.
18:43 26.04.2023
Organizacija Severnoatlantskog pakta (NATO) planira da usvoji saopštenje o Ukrajini na svom predstojećem samitu u Viljnusu, izjavila je u sredu Seleste Valander, pomoćnica sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost.
„Izjava NATO-a o važnosti Ukrajine kao evropske zemlje, njenom pravu da postoji unutar njenih međunarodno priznatih granica kao suverena i nezavisna država - biće značajna...“, rekla je portparolka Pentagona u Predstavničkom domu, američkog Kongresa. Po njenim rečima, to bi trebalo da budu ključan rezultat samita Severnoatlantske alijanse u Viljnusu.
Ovaj multilateralni samit zakazan je za 11-12.
16:49 26.04.2023
16:27 26.04.2023
Amerika pozdravlja telefonski razgovor kineskog lidera Si Đinpinga sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, ali zasad nije jasno da li će to dati podsticaj miru, rekao je koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
„Pozdravljamo vest da su predsednici Si i Zelenski održali telefonski razgovor. To je dobro. Ali da li će to dovesti do nekog značajnog koraka ka miru, planu ili predlogu – mislim da to sada ne znamo“, rekao je Kirbi.
On je dodao da Vašington nije unapred znao za razgovor, ali je podsetio da su američki zvaničnici odavno pozivali kinesko rukovodstvo da sasluša obe strane, ne samo rusku. Američka administracija je ranije kritikovala kineske mirovne predloge, ističući da je momentalni prekid vatre neprihvatljiv.
16:24 26.04.2023
Uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je politički temelj kinesko-ukrajinskih odnosa, rekao je Si Đinping u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Zelenskim.
"Uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je politička osnova kinesko-ukrajinskih odnosa. Strane treba da gledaju u budućnost, planiraju bilateralne odnose na dugi rok", rekao je Si Đinping, a prenosi kineska centralna televizija.
Kineski lider je naveo i potrebu da se „nastavi tradicija međusobnog poštovanja i iskrenih odnosa među zemljama” i promoviše razvoj strateškog partnerstva Kine i Ukrajine.
15:35 26.04.2023
Zemlje NATO-a preko Rumunije isporučile su Odeskoj oblasti šest tenkova Leopard i 24 tenka T-72 za kompletiranje tenkovskog bataljona brigade ukrajinskih snaga, rekao je Sputnjiku službenik ruskih bezbednostnih struktura, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine.
15:32 26.04.2023
Kao rezultat pregovora, sa teritorije pod kontrolom Kijeva vraćeno je 40 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Oslobođeni vojnici će avionima biti dostavljeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju.
13:48 26.04.2023
Glavno iz novog brifinga Ministarstva odbrane:
Jurišni odredi ruskih snaga nastavili su sa uništavanjem jedinica Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika na zapadu Artjomovska;
Vazdušno-desantne snage i grupa „Jug“ dale su podršku dejstvima jurišnih odreda i sprečile pokušaje protivnapada ukrajinskih u donjeckom pravcu;
U DNR i LNR su uništene dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe;
U oblasti ostrva Veliki u Hersonskoj oblasti uništena su dva komandna punkta i osmatračnica jedinica snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana izgubile do 65 vojnika i samohodni top „akacija“ u krasnolimanskom pravcu;
Sprečena su dejstva četiri ukrajinske diverzantske grupe u LNR i Harkovskoj oblasti;
Ruski sistemi PVO oborili su u protekla 24 časa ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti;
Oružane snage Rusije uništile su do 30 vojnika i ukrajinski artiljerijski sistem M777 u Hersonskom pravcu;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana do 300 vojnika i plaćenika u donjeckom pravcu;
U kupjanskom pravcu ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika; Ruske snage uništile su 93 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na borbenim položajima.
13:28 26.04.2023
Pismo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o prehrambenom sporazumu poslato je diplomatskim kanalima i razmatra se, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Putin upoznat sa pismom i da li ima šanse za dogovor.
Gutereš je ranije predao pismo o produžavanju prehrambenog sporazuma ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.
13:23 26.04.2023
Predsednik Kine Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, javljaju kineski mediji.
11:19 26.04.2023
Ruska vojska prekinula je rotaciju ukrajinske jedinice u rejonu Marjinke u DNR, izjavio je načelnik pres centra grupe „Jug“ Vadim Astafjev.
On je dodao da je u borbama ubijeno do 30 ukrajinskih vojnika.
U avdejevskom pravcu artiljerci 1. armijskog korpusa izveli su napad na konvoj Oružanih snaga Ukrajine.
„Raketni sistem BM-21 ‘Grad’ uništio je pet oklopnih vozila i ubio do 25 neprijateljskih vojnika“, dodao je oficir.
Osim toga, u lisičanskom pravcu, avijacija Južnog vojnog okruga uništila je uporište 81. aeromobilne brigade ukrajinskih snaga u rejonu Grigorovke.
Takođe je raketna jedinica Južne grupe snaga izvela napad na privremeno mesto razmeštaja 60. mehanizovane ukrajinske brigade u Kramatorsku, uništivši „značajnu količinu neprijateljske vojne tehnike i ljudstva“.
10:51 26.04.2023
Snage Kijeva su tokom noći bez prekida izvodile artiljerijske udare na gradove i sela Hersonske oblasti. Na mesta na levoj obali Dnjepra palo je 38 projektila, rekli su novinarima predstavnici Službe za vanredne situacije.
Na udaru su bila mesta Nova Kahovka, Kahovka, Krinki. Utvrđuje se da li ima žrtava i kolika je materijalna šteta.
10:06 26.04.2023
Turska od 1. maja uvodi 130-procentnu carinu na uvoz pšenice, ječma i kukuruza. Najveći izvoznik žita u Tursku je Ukrajina. Eksperti smatraju da turske vlasti na taj način žele da zaštite svoje poljoprivrednike u vreme žetve jer se očekuju dobri prinosi.
Prethodno su zabranu uvoza iz Ukrajine objavile Poljska, Mađarska, Bugarska i Slovačka.

08:34 26.04.2023
Neprekidni napadi ukrajinske vojske na teritoriju pored Zaporoške nuklearke predstavljaju svetski terorizam, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na godišnjicu havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilju
„Danas se navršava 37 godina od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj. Žalosni datum za celu ZND, kada je svet u trenutku bio na ivici nuklearne katastrofe, kada je prekinuto stotine života, a hiljade ljudi postali žrtve nevidljivog i smrtonosnog zračenja. Danas kolektivni Zapad, koketirajući sa poludelim rukovodstvom Kijeva, snabdevajući nacističku Ukrajinu oružjem i pumpajući ideologijom, stavlja svet na ivicu još jedne nuklearne katastrofe. Neprekidni napadi na teritoriju u blizini Zaporoške nuklearne elektrane nisu ništa drugo do svetski terorizam“, napisao je Balicki na svom Telegramu.
On je dodao da se ne sme dozvoliti da se ponovo desi ovakva katastrofa.
07:38 26.04.2023
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će preduzeti mere nakon što su finske vlasti zaplenile imovinu koju je koristio Ruski centar za nauku i kulturu u Helsinkiju.
Kako navode, situacija u vezi sa stanovima koje su koristili zaposleni centra nije rešena, Helsinki nije dao nikakvo objašnjenje, Moskva se sprema na uzvratne mere.
Finski list "Helsingin Sanomat" objavio je ranije da su vlasti zaplenile sedam stanova u centru Helsinskija, pri čemu su tri odmah preko puta centra. Stanovi su površine od 36-175 kvadrata a njihova vrednost se procenjuje na 1,4 miliona evra.
07:33 26.04.2023
U Pentagonu se raduju zbog odlaska poznatog američkog voditelja Takera Karlsona sa Foks televizije, poznatog po kritikama na račun američkog predsednika Džozefa Bajdena i američke administracije, piše "Politiko".

"Neka mu je srećan put", prenosi portal reči jednog zvaničnika Ministarstva.

07:24 26.04.2023
Ukrajinske snage su od jutros ispalile 20 raketa na Donjeck.
07:23 26.04.2023
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je za TV Si-En-En da je Kijev spreman da razmotri bilo kakav mirovni plan koji neće voditi ka zamrzavanju sukoba i teritorijalnim ustupcima Rusiji.
Ukoliko je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva spreman da u svojoj zemlji primi koaliciji zemalja koje teže miru na osnovu ova dva principa Kijev je spreman da to razmotri.
Da Silva je ranije rekao da su SAD i Evropa dužne da počnu da govore o rešavanju sukoba u Ukrajini a ne da utiču na eskalaciju sukoba. On je pozvao zemlje koje nisu uključene u sukob u Ukrajini da preuzmu na sebe odgovornost za pokretanje pregovora i da Rusiji postave minimalne uslove za okončanje konflikta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala