- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef „Roskosmosa“: Nova ruska superteška raketa treba da bude za višekratnu upotrebu

© Sputnik / Press-služba Roskosmosa / RKK «Эnergiя» / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete Sojuz sa transportnim brodom Progres sa kosmodroma Bajkonur
Lansiranje rakete Sojuz sa transportnim brodom Progres sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Generalni direktor državne korporacije „Roskosmos“ Jurij Borisov izjavio je da nova ruska superteška raketa treba da bude namenjena za višekratnu upotrebu, te da će to biti obavezan uslov za njen nastanak.
„Tehnologije koje budu korišćene prilikom pravljenja rakete-nosača 'Amur-SPG' mogu biti upotrebljene i prilikom stvaranja superteškog nosača koji će se koristiti za osvajanje dalekog svemira. Naravno, i višekratnost, kako bi se smanjili troškovi tih usluga. To će biti obavezan zahtev prilikom pravljenja pomenutog nosača“, rekao je Borisov.
Borisov je takođe poručio da se Rusija neće izolovati u oblasti kosmičkih istraživanja, te da su neke zemlje iz Afrike, Azije i Evrope spremne da sarađuju sa njom u sferi kosmosa.
„Svemir treba da bude van politike“, rekao je šef „Roskosmosa“.
Superteška raketa-nosač koja se pravi u Rusiji dobila je naziv „Jenisej“. Prema federalnom programu, prvo lansiranje rakete trebalo bi da bude izvedeno 2028. godine. Takođe je planirano da se raketa koristi za misije na Mesec.
 Rusija postavila rekord od 100 uzastopnih uspešnih lansiranja svemirskih raketa  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
RUSIJA
INFOGRAFIKA Rekord Rusije: 100 uzastopnih uspešnih lansiranja svemirskih raketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala