- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Radunović za Sputnjik o glasanju Crne Gore u Savjetu Evrope: Ne sipajmo so na ljutu ranu Srbije

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaParlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je Sputnjiku da u potpunosti podržava inicijativu Miodraga Lekića da se na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike raspravi ko je mimo znanja javnosti donio odluku da predstavnici Crne Gore podrže ulazak takozvane države Kosovo u Savjet Evrope.
Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike zatražiće izvještaj o razlozima i metodu donošenja odluke crnogorske vlade da podrži prijem Kosova u Savjet Evrope, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

So na ljutu ranu Srbije

„Njegovanje najboljih mogućih odnosa sa Srbijom je od esencijalnog značaja za Crnu Goru i njene građane. Činjenica je da je Vlada Crne Gore donijela odluku o priznanju Kosova, ali podsjećam da je to bilo pod velikim spoljnim pritiskom, ne znači da mora stalno da se dodaje so na ljutu ranu“, prokomentarisao je Radunović za Sputnjik.
Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i članica spoljnopolitičkog odbora Branka Bošnjak (PzP) istakla je za Sputnjik da je pravo predsjednika odbora da zakaže sjednicu.
„Ja sam svakako neko ko je uvijek za zdravu raspravu i podržavam da razmjenimo mišljenja o svim važnim temama, a ova jeste“, navela je Branka Bošnjak.
Podsetimo, Lekić je ranije u svojoj izjavi istakao da odluka crnogorske vlade da podrži prijem takozvanog Kosova u Savjet Evrope, i to u formi tajanstvene odluke od koje se zatim komponente Vlade javno distanciraju, predstavlja novi prilog neozbiljnosti i neodgovornosti crnogorske države.
„Slično 42. Vladi i 43. Vlada - sastavljena od URA-e, SNP-a, Bošnjačke stranke i albanskih partija nije nalazila za shodno da konsultuje ili makar obavijesti Odbor za međunarodne odnose i iseljenike o ovoj, za građane Crne Gore osjetljivoj materiji i odluci“, poručio je Lekić.
Napomenuo je da će Odbor za međunarodne odnose i iseljenike zatražiti izvještaj o razlozima i metodu donošenja pomenute odluke, koja je, kako je kazao, očigledno usvojena nekim paradržavnim i paradiplomatskim načinom, a u svakom slučaju je nedemokratski i netransparentan.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider SNP-a Vladimir Joković izjavio je da se o pitanju da li Kosovo treba da bude primljeno u Savjet Evrope nije odlučivalo na sjednici Vlade Crne Gore. On je rekao da ministri iz SNP-a sigurno ne bi glasali da Crna Gora podrži prijem Kosova da je to bilo kada bila tema na Vladi.
Ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope je Božidarka Krunić.

Knežević: Nož u leđa Srbiji i nacionalna sramota

Iz Demokratske narodne partije su potvrdili Sputnjiku da oni podržavaju održavanje sjednice Odbora za međunarodne odnose na ovu temu i podsjetili da je njihov stav jasan i da ga je već prvog dana, kada je glasano da takozvana država Kosovo uđe u Savjet Evrope, iznio predjsednik njihove partije Milan Knežević.
Knežević je tada ocjenio da glas Crne Gore na Komitetu ministara da tzv. Kosovo uđe u Savjet Evrope predstavlja nacionalnu sramotu i nož u leđa Srbiji.
„Danas se zvanična Crna Gora u ostavci na čelu s Dritanom Abazovićem glasajući na Komitetu ministara da tzv. Kosovo uđe u Savjet Evrope, pridružila onoj Crnoj Gori Mila Đukanovića i Duška Markovića koji su 2008. protivno volji 85 odsto građana priznali ovu UČK tvorevinu“, navodi se u saopštenju Kneževića.
Kako je kazao, „ova odluka premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića dodatno usložnjava društveno-političke prilike kako u Crnoj Gori, tako i u regionu“.
„Ako raspala Vlada Dritana Abazovića nije imala ljudske i političke hrabrosti da bude protiv, mogla je glasati uzdržano, i na taj način pokazati da joj je stalo do najboljih odnosa sa Srbijom. Ali je očigledno postalo pravilo da oni koji deklarativno najviše govore o dobrosusedskim odnosima suštinski najdublje zarivaju nož u leđa Srbiji kad god im se ukaže prilika za to", kazao je Knežević.
Istakao je da je glasanje Crne Gore za prijem Kosova u Savet Evrope sramotno.
„Ovo glasanje Crne Gore za prijem Kosova u Savjet Evrope je nacionalna sramota koju ćemo morati da spiramo sa našeg obraza. Iako su mnogi tvrdili da će se Srbija prva odreći Kosova i Metohije na ovom glasanju, Srbija je glasala protiv. A protiv su između ostalih glasali i Azerbejdžan i Gruzija, koji više imaju svesti i bratskog razumevanja nego crnogorski kvintaši koji bi se i rođene majke odrekli ako bi im stigao dekret iz ambasade“, istakao je Knežević.
Konstatovao je i da iz tog razloga „groteskno zvuči” izjava novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da bi posle Brisela želeo da poseti Beograd.
„Zato danas groteskno zvuči izjava Jakova Milatovića da bi posle Brisela želeo da poseti Beograd, jer upravo je zvanična a manjinska Crna Gora današnjim glasanjem odredila sledeću Milatovićevu destinaciju, a to je Priština“, kazao je Knežević.
Istakao je da očekuje da se Milatović ogradi i oglasi ukoliko se ne slaže sa današnjim glasanjem o prijemu Kosova u Savet Evrope.
Knežević je ocjenio da je sada prava prilika da se u „crkvama i manastirima otpočne akcija za prikupljanje potpisa o povlačenju odluke o priznanju takozvane države Kosovo.
Potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Maja Vukićević reagovala je na odluku Vlade Crne Gore da na Komitetu ministara Saveta Evrope podrži ulazak Kosova u Savet Evrope.
„Smatram da je ovo direktan nož u leđa bratskoj i prijateljskoj Srbiji, još jedan u nizu koji dolazi od onih koji predstavljaju izvršnu vlast u Crnoj Gori. Mila Đukanovića smo možda smenili, ali su loše prakse njegove politike ostale. Znam da ima onih koji smatraju da 'to tako mora', 'to tako treba', ali taj podanički mentalitet treba poraziti uvek i na svakom mestu“, rekla je ona. Ona je dodala da se Parlamentarna Skupština Saveta Evrope neće na ovom zasedanju izjašnjavati o ulasku Kosova.
„Kad god to pitanje bude na dnevnom redu ukoliko budem u sastavu crnogorske delegacije lično ću glasati protiv te odluke“, navela je Vukićević.

Sastav spoljnopolitičkog odbora

U Odboru za međunarodne odnose i iseljenike su inače, osim predsjednika Miodraga Lekića (Demos) i njegovog zamjenik Andrija Nikolić (DPS), potom Andrija Mandić, Slaven Radunović i Milun Zogović (DF), Andrija Nikolić (DPS), Branka Bošnjak (PZP), Aleksandra Vuković, Predrag Bošković i Nikola Janović (DPS), Boris Mugoša (SD), Bogdan Božović (SNP), Valentina Minić (Demokratska Crna Gora) i Suljo Mustafić (Bošnjačka stranka).
Anketa
Treba li Srbija da promeni spoljnu politiku prema državama koje nisu podržale njenu celovitost u Savetu Evrope?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala