- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Narodna skupština Republike Srpske: Definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija

© Foto : Jutjub/TV1 HDSkupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS)poslanici su se danas izjašnjavali o povlačenju sudije iz RS iz Ustavnog suda BiH i ukidanju rokova za povlačenje saglasnosti o prenetim nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbednosti i usvojili zaključke.
Glasanjem da se u Srpskoj ne sprovode odluke Ustavnog suda BiH i da se iz njega povuče srpski sudija, vladajuća koalicija poručila je da ne prihvata selektivnu pravdu i neustavne odluke ovog suda, na čijem udaru je, kažu, srpski narod i imovina Srpske, prenela je RTRS.
Opozicija je bila protiv, a ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.
Uprkos jedinstvenom stavu da je delovanje Ustavnog suda BiH neustavno i usmereno na razvlašćivanje Srpske, poslanicima opozicije je sporno što nisu ispoštovani zaključci Narodne skupštine o neustavnom delovanju Ustavnog suda BiH iz februara 2020. godine i vraćanju nadležnosti, iz decembra 2021.
Iz vladajuće koalicije ukazali su da zaključci o vraćanju nadležnosti ostaju, ali se ukidaju rokovi za realizaciju.
To će, navode, omogućiti Vladi da akte o vraćanju nadležnosti uputi u skupštinsku proceduru, kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak Republike Srpske.
Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje poslanike iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija. Ovaj zaključak predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a, SPS-a i DNS-a.
Narodna skupština usvojila je i zaključak o usvajanju Informacije o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine, a koja se odnosi na poziv srpskom sudiji Ustavnog suda BiH da se povuče i na taj način onemogući delovanje te institucije.
Ovi zaključci se menjaju na način da se rok od šest meseci za njihovo izvršenje briše, a da se Vladi Republike Srpske omogućava da odgovarajuće zakone i druge propise uputi u skupštinsku proceduru kada za to budu nastupile odgovarajuće okolnosti.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prethodno da je Ustavni sud BiH davno postao antiustavni, i da umesto da štiti Ustav on ga degradira, i zbog toga će Narodna skupština Republike Srpske zahtevati povlačenje svojih sudija iz suda koji donosi političke odluke, a koje kreira političko Sarajevo.
Dodik je u utorak uveče za RTRS naveo da strani ambasadori sve vreme guraju potpunu centralizaciju BiH, ne uvažavajući status koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom i Ustavom, već razgrađuju taj status da bi Srpska postala prazna ljuštura.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala