- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Ukaz o spoljnom upravljanju stranom imovinom ─ odgovor na oduzimanje ruske imovine na Zapadu

© Sputnik / Alekseй LebedevPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Glavni cilj ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina o upravljanju stranim sredstvima je stvaranje kompenzacionog fonda kao odgovor na eksproprijaciju ruske imovine u inostranstvu, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Kako je naveo, Zapad stvara regulatorni okvir za prelazak sa privremenog upravljanja na faktičku konfiskaciju ruske imovine, a ukaz ruskog predsednika o spoljnom upravljanju stranim aktivima predstavlja odgovor na agresivne korake neprijateljskih zemalja.
„Zapravo, ova inicijativa recipročno odražava stav vlada zapadnih zemalja prema stranoj imovini ruskih kompanija. Zato što se u nizu država primećuje sistematski prelaz sa privremene uprave na faktičku konfiskaciju“, objasnio je Peskov.
On je dodao da se ukaz ne baci imovinskim pitanjima i ne lišava vlasnike imovine.
„Postoji razlika, ova uredba se ne bavi pitanjem vlasništva i ne lišava vlasnike imovine, jer je spoljno upravljanje privremeno. Jedino što prvobitni vlasnik više nema pravo da donosi upravljačke odluke“, dodao je portparol.
Putin je u utorak potpisao ukaz o odgovoru na zaplenu ruske imovine u inostranstvu i ograničavanje imovinskih prava. Takođe je odobrio spisak strane imovine koja se, kao odgovor, prenosi na privremenu upravu Federalne agencije za upravljanje imovinom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala