- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kolika je dobit EPS-a u prvom kvartalu 2023.

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Finansijski rezultat „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) u prvom kvartalu 2023. višestruko je nadmašio planove, pošto je neto dobit iznosila 34,5 milijardi dinara, odnosno blizu 294 miliona evra, saopšteno je danas iz ove kompanije. Navedeno je da je ovo najbolji rezultat EPS-a u poslednjih pet godina.
Ostvarena neto dobit veća je oko 3,5 puta nego u periodu od januara do marta 2021, 2020, 2019. i 2018. godine, kada se kretala između 10,5 i devet milijardi dinara.
U prilog činjenici da je za samo godinu dana preokrenut trend u poslovanju, iz EPS su naveli podatak da je kompanija u istom periodu lane imala gubitak od skoro 30 milijardi dinara.
Poslovni uspeh, objašnjavaju iz EPS-a, rezultat je povećane proizvodnje, dobiti od izvoza električne energije i smanjenja troškova.
Navode da je u proizvodnim kapacitetima EPS-a proizvedeno 9,74 milijardi kilovat sati električne energije, što je za 17 odsto više nego od januara do marta prošle godine.
Dodaju da su stabilna proizvodnja, povoljni hidrološki uslovi i dobro planiranje omogućili su da EPS prodaje viškove električne energije na berzi i slobodnom tržištu, pa profit od izvoza od januara do marta iznosi 51 milion evra, dok je prošle godine EPS morao da uvozi energiju po visokim cenama.
Kada je reč o poslovnim rashodima, navode da su oni u prvom kvartalu ove godine manji za oko 20 milijardi dinara nego što je planirano, od čega su samo troškovi uvoza uglja manji za 8,4 milijarde dinara.
Nabavka gasa koštala je 3,4 milijarde dinara manje, nabavka tečnih goriva milijardu i po manje, usluge EMS-a su bile manje za oko 1,4 milijarde, dok je nabavka električne energije koštala manje za 0,8 milijardi dinara.
Troškovi održavanja manji su za milijardu dinara a ostali poslovni rashodi za 3,7 milijardi dinara nego što je bilo planirano za period od januara do marta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala