- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Koje zemlje su poslale najviše oružja Ukrajini

© AP Photo / Kateryna KlochkoUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje i njihovi saveznici poslali su do sada Ukrajini pomoć u naoružanju i opremi vrednu 70 milijardi dolara. Sputnjik objašnjava ko je sve poslao tu pomoć i od čega se ona sastoji.
Takozvana „Kontakt grupa za odbranu Ukrajine“ poznata i kao „Ramštajn grupa“, osnovana je pre tačno godinu dana kako bi koordinisala isporuku naoružanja Ukrajini u NATO proksi ratu protiv Rusije.

„Ukupno, članice Kontakt grupe obezbedile su više od 55 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini. To je deset puta više nego kada smo se prvi put sreli“, rekao je nedavno šef Pentagona Lojd Ostin na sastanku NATO ministara odbrane u bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Najavljujući novi paket pomoći u oružju vredan 325 miliona dolara, u koji su uključeni sistemi Hajmars, granate kalibra 105 i 155 milimetara, kao i „važna protivoklopna oprema“, Ostin je rekao da su samo SAD uputile vojnu pomoć Ukrajini tešku 35 milijardi dolara od februara 2022.

Ko je poslao najviše oružja Ukrajini

Institut Kil za svetsku ekonomiju prati isporuke Zapadne vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini još od januara 2022. Prema njihovim podacima, između januara 2022. i 24. februara 2023, SAD su Ukrajini uputile vojnu pomoć vrednu 39,1 milijardu dolara.
Na drugom mestu je Velika Britanija sa 5,97 milijardi dolara pomoći. Slede Evropska unija i Nemačka sa po 3,25 milijardi dolara, Poljska i Holandija sa 2,67 i 2,6 milijardi dolara pomoći. U prvih deset su i Norveška, Švedska, Danska i Kanada, koje su donirale između 883,5 miliona i 1,54 milijardi dolara.

Koje druge zemlje su poslale oružje Ukrajini

Ovih deset zemalja nisu jedine koje su poslale vojnu pomoć Ukrajini, budući da ih ukupno ima više od 30. Među njima su Finska, Italija, Francuska, Češka, Litvanija, Australija, Letonija, Španija, Turska, Luksemburg, Estonija, Belgija, Bugarska, Slovačka, Grčka, Hrvatska, Portugalija, Slovenija, Novi Zeland, Austrija, Južna Koreja i Rumunija, a poslednjih desetak poslalo je manje od 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Ko je poslao tenkove

Među najskupljim naoružanjem koje je upućeno u Ukrajinu su tenkovi, a 16 zemalja ih je poslalo ili odobrilo njihovo slanje. Radi se o stotinama sovjetskih tenkova, uglavnom raznih varijanti tenkova T-72 i T-55 iz Bugarske, Češke, Severne Makedonije, Poljske i Slovačke, ali i unapređenim NATO tenkovima iz vremena Hladnog rata.
© AP Photo / Michal DyjukPoljski tenkovi "leopard 2"
Poljski tenkovi leopard 2  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Poljski tenkovi "leopard 2"
Među njima su 100 „leoparda 1“ iz Danske, nemačke i Holandije i više desetina naprednijih „Leoparda 2“ (8 iz Kanade, po 14 iz Danske i Holandije, 18 iz Nemačke, 8 iz Norveške, 14 iz Poljske, 3 iz Portugalije i 10 iz Španije).
Švedska je obećala da će poslati 10 svojih varijanti „Leoparda 2“, poznatih kao „Stridsvagn 122“. Velika Britanija šalje 14 tenkova „Čelindžer 2“, naoružana i municijom sa osiromašenim uranijumom, dok su SAD obećale 31 „Abrams“

Koliko pomoći i koje oružje je poslala Nemačka

Ekonomski gigant EU, Nemačka, ima najviše da izgubi zbog NATO proksi rata protiv Rusije, zbog zatvaranja glavnih dovoda gasa kroz Poljsku i uništavanja Severnog toka, zbog čega je Berlin ostao bez ogromnih količina jeftinog gasa za svoju industriju.
© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Ukrajinska vojska
Ipak, Berlin je isporučio oružje Kijevu vredno 3,9 milijardi dolara, uključujući i obilje naprednog naoružanja, od borbenih vozila „Marder“ do samohodne haubice „Pancerhaubice 2000“, opreme za razminiranje, dronova, naprednih radara, na stotine kamiona, oružja za borbu protiv dronova, municije za lako i teško naoružanje, eksploziva, transportera za tenkove...

Šta je stiglo iz Kanade

U Kanadi živi veliki broj ljudi poreklom iz Ukrajine, a ta država je dala više od 1,5 milijarde američkih dolara vojne pomoći Kijevu.
Otava je poslala oklopna vozila i transportere, među kojima je i domaći „Rošel senator“, kao i antitenkovsko oružje, haubice, protivavionske rakete, lako naoružanje, municiju, drugu vojnu opremu.

Koliko vojne pomoći je NATO poslao Ukrajini

Dok NATO stalno odbacuje tvrde Moskve kako je sukob u Ukrajini zapravo NATO proksi rat protiv Rusije, njegovi zvaničnici gvake se kako šalju milijarde i milijarde dolara Kijevu u naoružanju, obuci i obaveštajnoj podršci.
„NATO saveznici su obezbedili obuku za desetine hiljada ukrajinskih vojnika. Od prošlog februara, NATO saveznici su isporučili oko 165,6 milijardi dolara pomoći, među kojima je i 71,8 milijardi vojne pomoći“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.
Stoltenberg je tada dodao da NATO „sada isporučuje više aviona, tenkova i oklopnih vozila“, te da obezbeđuje hitnu podršku, uključujući medicinsku opremu, mobilne satelitske sisteme i pontonske mostove.
„Sve to pravi razliku na bojnom polju svakog dana“, kazao je Stoltenberg.
Šef NATO nije u krivu da oružje „pravi razliku“, budući da su SAD i njihovi saveznici, sabotirajući rusko-ukrajinske mirovne pregovore prošlog proleća i minirajući dogovor o prekidu vatre, „osigurale“ pogibiju na desetina, ako ne i stotina hiljada, ukrajinskih i ruskih vojnika i civila u Donbasu, sve u korist onoga za šta je Lojd Ostin priznao da je „krstaški rat“ da se Moskva vojno oslabi.
Sa druge strane, dok šalju desetine milijardi dolara u naoružanju i vojnoj opremi, NATO države su optuživale strateške partnere Moskve, posebno Kinu i Iran, da prodaju oružje Rusiji. Obe države su negirale takve optužbe, dok je Peking izneo i plan u 12 tačaka za smirivanje ukrajinske krize, a Teheran je optužio Zapad da sprovodi kampanju „držite lopova“.
Ukrajinska vojna obaveštajna služba nedavno je priznala kako „nema dokaza“ da Kina šalje oružje Rusiji. Iransko ministarstvo odbrane navelo je da im Kijev nije poslao nijedan dokaz u vezi sa optužbama o korišćenju „iranskih dronova“ u Ukrajini.
Slanje NATO oružja u Ukrajinu mnoge je u Rusiji i Evropi podsetilo na bolne istorijske trenutke, budući da je to prvi put posle Drugog svetskog rata da će se zapadni tenkovi sukobiti sa ruskim snagama na poljima Ukrajine.
„Nemački tenkovi u Ukrajini protiv Rusije. Vaši dedovi su to već pokušali, zajedno sa Meljnicima i Banderama (ukrajinski kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata) i šta je bio rezultat? Neopisiva patnja, milioni mrtvih na obe strane i, na kraju, ruski tenkovi ovde u Berlinu“, rekao je u Bundestagu poslanik Alternative za Nemačku Petr Bistron.
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Nemačka zver“ ili „ranjivi džin“: Sve o tenku „leopard 2“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala