- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kineski ambasador: Da bi se ugasio požar u Ukrajini potreban prekid vatre a ne novo oružje

© Foto : Telegram Sputnjik SrbijaRuski vojnik
Ruski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Obustavljanje isporuka oružja Ukrajini neophodan je uslov za rešavanje sukoba u toj zemlji, rekao je kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhuj.

„Mi smatramo da je pre svega potreban prekid vatre. Svaki konflikt mora da se rešava mirnim putem. Prekid vatre zahteva prekid isporuka oružja. Požar treba ugasiti vodom a ne dodajući drva. Ne treba dolivati ulje na vatru“, rekao je kineski diplomata novinarima tokom posete Saratovu.

Kako je naglasio, Kina podržava rešavanje ukrajinskog konflikta putem pregovora.
„Mi smo izneli inicijativu za postizanje mira. Mi podržavamo rešavanje ovog pitanja mirnim putem, pregovorima. Takođe, insistiramo da se uzima u obzir nedeljivost bezbednosti u Evropi, odnosno ne može se osigurati bezbednost na štetu interesa bezbednosti drugih država“, istakao je Džang.
Takođe je dodao da su Kina i Rusija solidarne u zaštiti zajedničkih interesa i podršci miru i stabilnosti.
Podsetimo, krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala