- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Stari hipik i ljubitelj Iva Andrića sramno optužen – samo zato što Americi ne odgovara istina

© AFP 2023 / ROBERT SULLIVANFil Džekson
Fil Džekson  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Tokom 2020. godine košarkaška NBA liga je postala poligon za promovisanje političkih poruka i, kako se kasnije ispostavilo, deo kampanje koja je uticala i na promenu vlasti u SAD, pod plaštom zaštite ljudskih prava. Čovek koji se divi delu „Na Drini ćuprija“, 11-struki prvak NBA lige Fil Džekson, rekao je da zbog toga više ne gleda NBA ligu.
NBA sezona je u kovid godini okončana u „mehuru“, očekivano bi bilo da se u takvim uslovima sve usmeri ka propagandi koja bi se borila protiv opake bolesti, međutim u Americi to tada nije bio slučaj.
Kampanja „Crni životi su bitni“, zloupotrebljena je od strane političkih aktera stvorivši novu rasnu podelu koja se prenela i na politički teren, a sve uz saglasje lidera NBA lige i njenih najvećih zvezdi.
Sve se na kraju ispostavilo kao velika prevara na kojoj su lideri pokreta „Crni životi su bitni“ žestoko profitirali, dok se pozicije Afroamerikanaca, čak i posle promene vlasti i smene „omraženog“ Donalda Trampa nisu promenile – naprotiv.
U srž problema pronikao je Fil Džekson koji je kao trener osvojio 11 trofeja, radio je sa najvećim zvezdama poput Majkla Džordana i Kobija Brajanta, a ostaće upamćeno i da je veliki ljubitelj srpskog nobelovca Iva Andrića i njegovog dela „Na Drini ćuprija“, što je ranije potvrdio hrvatski košarkaš Toni Kukoč.
„Više ne uživam u igri. Uradili su nešto čudno sa igrom, napravili su taj mehur u Orlandu i napravili smejuriju sa time da su umesto imena igrača na leđima stajale političke poruke. Pravda daje koš, Jednakost je upravo napravila blokadu... Moji unuci su mislili da je to prilično smešno. Ja to nisam mogao da gledam. Pokušavali su da zadovolje neku publiku, nisu znali da to odbija druge. Ljudi žele da sport bude van politike. Politika mora da ostane van igre, ne sme da bude uz nju“, naveo je Džekson.
I nije trebalo mnogo da zdravorazumski i sportski nivo razmišljanja bude spušten na najniži – Džejlen Rouz, nekadašnji košarkaš i sada komentator, optužio je Džeksona za rasizam.
„To je isti Fil Džekson koji je osvajao titule sa nekim od najvećih tamnoputih sportista u istoriji igre i zaradio je milione preko njihovih leđa i preko njihovog znoja“, istakao je Rouz.
Dag Gotlib, novinar Foks sporta istakao je da je to velika glupost, ne samo da je Fil Džekson doprineo svim tim uspesima, već je i optužba za rasizam potpuno neutemeljena, kao i da to nije prvi put.
„Skoti Pipen je prodajući svoju knjigu govorio da je Džekson rasista jer je u jednoj utakmici tražio da Kukoč šutira poslednji šut samo zato što je belac... Vidite o čemu se radi, Fil je hipik starog kova, još iz vremena kada je igrao košarku. Širio je ljubav, bio je za jednakost i samo je sada rekao da NBA liga biva žrtva političkih priča. I to je sve“, zaključio je Gotlib.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala