- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Izgubila 100 milijardi dolara depozita: Akcije američke „Prve republičke banke“ pale za 22 odsto

© Sputnik / Vladimir PesnяGrafik na berzi
Grafik na berzi - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
Pratite nas
Američka „Prva republička banka“ (First Republic Bank) izgubila je više od 100 milijardi depozita u prvom tromesečju ove godine, akcije banke padaju nakon zatvaranja za 22 odsto, sledi iz finansijskog izveštaja banke i podataka o trgovanju.
Depoziti banke pali su na 104,47 milijardi dolara sa 176,43 milijarde dolara u četvrtom tromesečju 2022. godine, a zajmodavac je kao dodatnu pomoć dobio dodatnih 30 milijardi dolara kumulativnih depozita od američkih bankarskih giganata, uključujući „Bank of America“, „Citigroup“, „JPMorgan Chase“ i „Wells Fargo“.
Prema stanju od 9 časova, akcije banke su u post-trgovini depresirale za 22,13 odsto, na 16 dolara po akciji.
„Nakon zatvaranja nekoliko banaka u martu, suočili smo se sa neviđenim odlivom depozita“, istakao je u izveštaju glavni finansijski direktor banke Nil Holand.
Regulatori države Kalifornija su 10. marta zatvorili banku „Silicijumska dolina“, jednu od dvadeset najvećih komercijalnih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je bio najveći bankrot banke u SAD od finansijske krize 2008. Usled propasti te banke, došlo je i do velikog pada cena akcija na svetskim berzama. Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju. Banka je propala posle tzv. bankarske panike 10. marta. Bankrotom te banke najviše su pogođene tehnološke kompanije, koje su u veliko meri poslovale sa njom, ali i start-ap kompanije, pojedini mediji, proizvođači vina iz Kalifornije itd. Osim toga, 8. marta je najavljeno zatvaranje kripto-fokusirane banke Silvergate, a 12. marta slične njujorške Signature Bank.
Američki predsednik Džozef Bajden je nakon toga, u vezi sa bankarskom situacijom, izjavio da je bankarski sistem zemlje bezbedan i izrazio uverenje da poreski obveznici neće trpeti gubitke zbog problema bankrotiranih banaka i da će svi depoziti štediša biti sigurni.
List „Njujork tajms“ pisao je da je bankrot SVB izazvao zabrinutost da bi i druge američke banke mogle da upadnu u probleme. U tom kontekstu, došlo je do „izbacivanja“ na tržište akcija banaka sličnih SVB-u, kao što su „First Republic“, „Signature Bank“ i „Western Alliance“.
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
EKONOMIJA
Pada li ceo finansijski svet: I moćna švajcarska banka pred bankrotom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala