- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zanimljivo otkriće u medicini: Rane zarasle tri puta brže pomoću električne energije

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija, ilustracija
Laboratorija, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Naučnici su razvili poseban biočip na kojem su pomoću električne energije rane zarasle tri puta brže nego obično. Od ranije je poznato da električna polja mogu da usmeravaju kretanje ćelija kože, gurajući ih na primer prema mestu povrede. Zapravo, ljudsko telo samo stvara električno polje kako bi se postigao taj efekt.
Zato su stručnjaci sa Univerziteta Frajburg u Nemačkoj istražili može li da se pojača učinak tog prirodnog procesa i dobili su pozitivan rezultat. Iako se pomoću ove metode povrede ne mogu izlečiti istom brzinom kao kod junaka „Marvelovih“ naučno-fantastičnih filmova, izgleda da je čovečanstvo ipak korak bliže modernijoj i bržoj metodi lečenja, piše „Sajens alert“.
Spas za stare osobe i dijabetičare
Naime, ovaj postupak bi mogao radikalno da smanji vreme potrebno za oporavak nakon manjih povreda ili rana. Za one s hroničnim ranama koje dugo zarastaju, kao što su stariji ljudi, osobe s dijabetesom ili s lošom cirkulacijom krvi, brzi oporavak posle manjih posekotina bi mogao doslovce da predstavlja spas.
„Naše otkriće metode pomoću koje rane zaceljuju do tri puta brže može značajno da poboljša život dijabetičarima i starijim osobama koji često imaju problem s povredama koje jako sporo zarastaju“, rekla je bioelektroničar Marija Asplund sa Univerziteta Frajburg i Tehnološkog univerziteta Čalmers u Švedskoj.
Da bi testirali na koji način utiču jačina i smer električnog polja na otvorene rane, naučnici su razvili bioelektroničku platformu i na njoj uzgojili veštačku kožu koja se sastoji od keratinocita - najčešće vrste kožnih ćelija koje su ključne za proces zarastanja. Takođe, uporedili su rezultate primene električnih polja na jednoj strani rane s naizmeničnim poljima na obe strane.

Stručnjaci spremaju testiranje na ljudima

Videli su da su keratinociti dizajnirani da liče na one kao kod ljudi s dijabetesom migrirali do tri puta brže od ćelija na koje nije primenjen elektricitet, s tim da se najefikasnijim pokazao pristup koji je primenjen samo na jednoj strani kože. Prilikom testiranja električna polja nisu nanela oštećenja ćelijama kože.
„Kada smo imitirali dijabetes u ćelijama, rane na čipu su jako sporo zarastale. Ali, električnom stimulacijom smo toliko ubrzali proces zarastanja da je on skoro ličio na onaj kod zdravih ćelija kože“, ispričala je Marija Asplund.
Stručnjaci nameravaju da testiraju ovu metodu na ljudima, odnosno na pravim ranama, a ne na ćelijama kože gajenim u laboratoriji.
Istraživanje naziva „Bioelectronic microfluidic wound healing: a platform for investigating direct current stimulation of injured cell collectives“ objavljeno je u časopisu „Lab on a Chip“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala