Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Promenićemo dubinski odnos prema nekim zemljama koje nisu podržale celovitost Srbije /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Vodićemo se poštovanjem principa međunarodnog prava ali i poštovanjem principa reciprociteta – kako vi prema nama, tako i mi prema vama, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao, odgovarajući na novinarska pitanja o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.
„Što se tiče Saveta Evrope znali smo da Priština ima većinu, imali su 33, očekivali su 34. Znali smo da imaju većinu koju ne možete da ugrozite. Zemlje članice EU i kandidati za članstvo koji bespogovorno slušaju Brisel. Bilo je očekivano. Neočekivana je odluka Mađarske i zahvalan sam Viktoru Orbanu. Hvala Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji i onima koji su podržali međunarodno pravo i Povelju UN“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o jučerašnjoj odluci o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.
Na pitanje da li će posle jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope Srbija promeniti stav prema pojedinim zemljama, rekao je:

„Nismo mi zemlja koja će za dan ili noć zbog jednog glasanja da promeni odnos prema celom svetu. Naravno da je bilo razočaranja. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju integriteta Ukrajine. I da ta odluka nije slučajna, obaveštavam vas da su ukrajinski predstavnici tražili pauzu da se konsultuju sa američkim savetnicima. Neki poput BiH i Jermenije su nestali sa glasanja. Grčki stav smo očekivali. Razgovarali smo kako da se ponašamo i da ne sečemo sebi nogu. Moramo više da poštujemo oni koji su prijateljski nastrojeni i da to dobro zapamtimo. Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi poštovali njihov integritet. Princip reciprociteta. To će biti ne beznačajne promene, ne tektonske, ali dubinske ili suštinske.“

Prema Vučićevim rečima, u skladu sa tim biće doneti akti u vezi sa strategijom bezbednosti, ali i strategija spoljne politike.
„Radićemo na tome sa elementima da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima, ne izlazimo iz granica recipročnosti - ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji“, rekao je Vučić.
Kako je rekao, juče je biti uzdržan u Savetu Evrope bilo isto kao da su glasali za članstvo tzv. Kosova.
„Zato od nalogodavaca imate nagrade, ali ne očekujte to od nas i ne očekujte da budemo kuče koje će da plezi pred vama i moli za milost. Biće dubinskih i suštinskih odluka po pitanju deklaracija i rezolucija. Na skupu SE između 15. i 20. maja očekuje se da se svih 46 jednoglasno izjasne o teritorijalnom integritetu Moldavije i Ukrajine, tu je i Gruzija, pa ćemo da vidimo našu odluku. Odluka mora da bude doneta konsenzusom, ne bi bilo lako da budemo protiv, ali da ne prejudiciram, još ćemo o tome da razmišljamo“, rekao je Vučić.
Naglasio je da svakoj okupaciji nekad dođe kraj i dodao: „Ovoga puta ćemo mi birati kada ćemo da se suprotstavimo okupaciji“.
Predsednik Srbije kazao je da je odluka u Savetu Evrope velika sramota.
„Ovo je velika sramota, to se nikada nije desilo u Savetu Evrope, nikada preglasavanjem niko nije primljen. Nikada nije primljena nepriznata zemlja ili zemlja oko koje postoje problemi u vezi sa njenim teritorijalnim integritetom“, naglasio je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala