- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada u Beču: Sve je očiglednija „puzajuća erozija“ austrijske neutralnosti

CC0 / Pixabay/Military_Material / Avion F-35 lajtning
Avion F-35 lajtning - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Redovni tranzit vojne tehnike SAD i drugih zemalja-članica NATO preko austrijske teritorije svedoči o sve očiglednijoj eroziji neutralnosti Republike, navodi se u izjavi ruske ambasade u Beču.

„Puzajuća erozije ‘stalne’ neutralnosti, uprkos težnjama većine Austrijanaca, sve je očiglednija. Iz objavljenog odgovora austrijske ministarke odbrane Klaudije Taner od 24. aprila 2023. godine, na zahtev parlamenta, se navodi da je od početka prošle godine do 1. marta ove godine, preko teritorije Austrije tranzitom prošlo ukupno 1.657 vojno-transportnih konvoja američke vojske. Osim toga tu su prolazili i konvoji drugih zemalja članica NATO-a. Ne krije se da su ‘odvojeni tranziti’ (ili njihov značajan deo?) upućeni za jačanje NATO kontingenta u Istočnoj Evropi“, dodali su u ruskoj ambasadi.

Istakli su da se pretpostavlja da je njihova konačna adresa kijevski režim koji učestvuje u sukobu.
Kako su navele ruske diplomate, američka vojna avijacija stalno koristi austrijski vazdušni prostor za tranzitne prelete. Tokom 2022. godine ih je bilo 1.719, odnosno u proseku skoro pet svakog dana, a sedam puta nisu imali nikakve dozvole. I ove godine je sačuvan sličan broj tranzita.
U ambasadi su podvukli, da cifre i konkretna dela govore sama za sebe, bez obzira što austrijski političari tvrde da tranzitne isporuke naoružanja nisu upućene zemljama koje učestvuju u sukobu.
Ranije je list „Ekspres“ pozivajući se na generalnog sekretara Slobodarske partije Austrije (FPO) Kristijana Hafenekera, pisao da je za godinu dana američka vojska mogla da preko Austrije pošalje ukupno 1.657 jedinica vojne tehnike. Prema podacima lista, tokom 2022. godine je naglo porastao broj vojne tehnike koja je prolazila preko Austrije iz NATO zemalja, pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država. Hafeneker je istakao da je to još jedan dokaz kršenja austrijske neutralnosti.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
RUSIJA
Peskov: NATO nije instrument mira - to je ratna mašina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala