- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dolar gubi dominaciju – koje valute ga menjaju na „tronu“ | Energija Sputnjika

© AFP 2023 / STRKineski juan i američki dolar
Kineski juan i američki dolar  - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
O tome hoće li dolar u potpunosti izgubiti planetarnu dominaciju, koje valute bi mogle da ga zamene i šta to znači za svetsku ekonomiju u današnjoj „Energiju Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Slobodanom Komazecom, makroekonomskim i monetarnim stručnjakom.
Priča o tome da dolar gubi ulogu ključne svetske valute sve je aktuelnija. Takozvani petrodolar više se ne koristi primarno u plaćanju sirove nafte ili prirodnog gasa, a jedan od najpoznatijih analitičara valuta Stiven Džen otkriva da je američki dolar „pretrpeo zapanjujući kolaps” kao rezervna svetska valuta, komentarišući da je taj trend i dodatno ubrzan nakon odluke Vašingtona da zamrzne devizne rezerve Rusije.
Dedolarizacija, odnosno, smanjenje hegemonije dolara posebno je vidljiva od prošle godine. Trgovina Rusije i Kine nacionalnim valutama rublja - juan povećana je osamdeset puta. Ovoj akciji priključio se i Iran, koji je zbog međunarodnih sankcija svoju naftu i ranije naplaćivao u zlatu, a ne u dolarima.
A Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija pregovaraju o korišćenju rupija za trgovinu nenaftnim proizvodima u udaljavanju od dolara. Otklon od dolara uzima maha u celom svetu. Brazil i Argentina su razgovarali o stvaranju zajedničke valute za dve najveće ekonomije u Južnoj Americi.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Dolar gubi dominaciju – koje valute ga menjaju na „tronu“ | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala