Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ako Ukrajina ne poštuje suverenitet Srbije, neće ni Srbija njen

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije na zgradi Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova
Zastave Srbije na zgradi Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Najava šefa diplomatije Ivice Dačića da će Srbija ubuduće uzvratiti istom merom i biti uzdržana prilikom glasanja o teritorijalnom integritetu Ukrajine je sasvim ispravna odluka. Politika reciprociteta mora biti primenjena prema onima koji uskrate podršku teritorijalnom integritetu svake zemlje članice Ujedinjenih nacija, pa i Srbije.
To je u emisiji Sputnjik intervju izjavio nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, Vladislav Jovanović.

Za uzdržanost Ukrajine reciprocitet

Ukrajina je bila jedna od pet država koja se na vanrednoj sednici Komiteta ministara uzdržala od glasanja o stavljanju na dnevni red zahteva takozvanog Kosova za prijem u Savet Evrope.
Dačić je veoma oštro komentarisao ovakav ishod, podsećajući da je Srbija uvek branila princip teritorijalnog integriteta i u svim rezolucijama u međunarodnim organizacijama podržala celovitost Ukrajine. Glasanje Ukrajine koja se nije usprotivila zahtevu samoproglašenog Kosova će, kako je najavio srpski ministar inostranih poslova, uticati i na naše dalje stavove prema Ukrajini. Bićemo uzdržani, bio je jasan Dačić.
„To što je ministar Dačić rekao je nešto što je potpuno ispravno sa principijelnog stanovišta da se u međunarodnim odnosima mora voditi i poštovati politika reciprociteta. Svako uskraćivanje pune podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemalja članica UN i drugih organizacija od bilo koga, smatraće se s naše strane kao povreda našeg osnovnog interesa. Razume se da će to izazivati razmišljanje o neophodnosti recipročnog reagovanja Srbije“, rekao je Jovanović.
© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPošto Ukrajina nije poštovala celovitost države Srbije, ni Srbija ubuduće neće njenu
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pošto Ukrajina nije poštovala celovitost države Srbije, ni Srbija ubuduće neće njenu

Uvođenje sankcija Rusiji tek sada bez izgleda

Na pitanje kakve bi posledice mogao da proizvede takav stav Srbije s obzirom na unisonu politiku podrške Zapada Ukrajini, naš sagovornik je jasan.
„Ja mislim da su očekivanja da će Srbija na kraju pokleknuti, podleći ultimativnim pritiscima da se postavi militantno prema Rusiji tako što bi se priključila sankcijama koje je EU uvela, neosnovana. Ta očekivanja će poprilično da izgube na snazi i to je jedna od najizglednijih posledica“, uveren je nekadašnji šef diplomatije.
On uz to smatra da će ova situacija Srbiji dati odrešene ruke da se oslobodi nekih obaveza prema zemljama koje su u ovom trenutku glasale za prijem samoproglašenog Kosova ili su izbegle da podrže princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Recipročne mere su jedna od mogućnosti, dodaje naš sagovornik.
„Tu nema ničeg novog, to je principijelan stav koji svaka zemlja koja drži do svoje nezavisnosti i samopoštovanja mora uvek da ima u vidu i sledi da bi se zaštitila od nepouzdanih zemalja u politici priznavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije“, zaključio je Jovanović.
Zahtev takozvanog Kosova za prijem u Savet Evrope je prosleđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu te organizacije, pošto su za tu odluku glasale 33 zemlje. Pored naše zemlje, protiv su bile Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska.
Uz Ukrajinu, uzdržane su bile Grčka, Slovačka, Moldavija i BiH koja je tako odlučila iako za to nije imala saglasnosti Republike Srpske. Jermenija nije glasala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala