- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vašigton post“: Kijev planirao napade na Moskvu 24. februara

© AP Photo / Leo CorreaVojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu
Vojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Ukrajina je planirala da izvede napade na teritoriju Rusije 24. februara ove godine, ali je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, na molbu Vašingtona, odustala od toga, piše „Vašington post“ pozivajući se na nove poverljive dokumente koji su „procureli“ u javnost.
„Kiril Budanov, šef uprave vojno-obaveštajne službe Ukrajine, naložio je jednom od svojih oficira da se 'pripreme za izvođenje masovnih napada 24. februara svi koji su u Glavnoj obaveštajnoj upravi“, navedeno je u tekstu, u kojem se list poziva na izveštaj Agencije za nacionalnu bezbednost SAD.
„Vašington post“ navodi da su ukrajinski činovnici, pre svega, razmatrali mogućnost izvođenja napada na Moskvu i Novorosijsk.
Prema navodima lista, dokument američke agencije je objavljen 13. februara. Istog dana SAD su ponovo pozvale svoje građane da napuste Rusiju.
Ipak, 22. februara je objavljen izveštaj CIA, prema kojem je Glavna obaveštajna uprava Ukrajine „pristala, na molbu Vašingtona, da odloži napade na Moskvu“.
Prema navodima obaveštajnih službi, nema informacija koje ukazuju na to da je Služba za bezbednost Ukrajine pristala da odloži sopstvene planove o napadima na Moskvu u sličnom periodu.
Prema pisanju „Vašington posta“, zapadni činovnici se skeptički odnose prema raznim saopštenjima Kirila Budanova koji je, kako se navodi, „poznat po svojim smelim izjavama i tvrdnjama“.
On je ranije izjavio da će Ukrajina pobediti u sukobu s Rusijom i da Krim mora biti vraćen u sastav Ukrajine ovog leta. Ipak, kako svedoče poverljivi dokumenti koji su objavljeni na društvenim mrežama, američka obaveštajna zajednica smatra da je takav razvoj događaja malo verovatan, navodi se u članku.
Kako navodi list, ukrajinski zvaničnici privatno priznaju da niz vojnih operacija protiče pod kontrolom SAD.
„Ukrajinski činovnici odavno u privatnim razgovorima govore o tome da SAD de fakto kontrolišu pojedine vojne operacije“, piše „Vašington post“.
Prema pisanju lista, Kijev po pravilu ne koristi raketne sisteme koje je dobio od Vašingtona bez potvrde ili dobijanja koordinata od američke vojske, koj se nalazi u bazi u Evropi.
„Vašington post“, takođe, tvrdi da su zapadni činovnici dali do znanja predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da smatraju da je Kijev umešan u ubistvo ruskog politikologa Darje Dugine, koja je poginula 20. avgusta prošle godine u eksploziji automobila u Podmoskovlju.
Američki zvaničnici su, kako piše list, procenili da je taj teroristički napad provokacija koja bi mogla da izazove žestoku reakciju Moskve.
Pentagon istražuje na koji način su na društvene mreže „procureli“ materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske vojske, kao i planovi SAD i NATO-a za njeno jačanje.
List „Njujork tajms“ je pisao o tome da dokumente koji su datirani na početak marta navodno šire „ruski provladini Telegram kanali“.
List, takođe, tvrdi da je na internet poslato više od 100 dokumenata, a da je šteta koju to nanosi znatna. U Pentagonu su Sputnjiku rekli da analiziraju informacije o „curenju“ dokumenata.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ne sumnja u to da su SAD i NATO posredno ili neposredno umešani u sukob u Ukrajini. Bela kuća je odbila da potvrdi verodostojnost materijala objavljenih na internetu i saopštila da za sada nije spremna da objavljuje teoriju o tome kako i zbog čega je došlo do toga.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SVET
Strogo poverljivo iz Pentagona: Šta se krije iza curenja tajnih dokumenata američke vojske /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala