- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski putnički avion Tu-214 poleteće do kraja ove godine

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAvion Tu-214ON
Avion Tu-214ON - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Ruski putnički avion Tu-214 s domaćom opremom trebalo bi da bude proizveden do kraja ove godine, rekao je novinarima Aleksandar Vojt, generalni direktor Uljanovskog konstruktorskog biroa za projektovanje instrumenata, koji je u sastavu državne korporacije „Rosteh“.
„Prvi avion bi trebalo da bude pušten krajem ove godine, a potpisan je ugovor za veći broj aviona za 'Aeroflot', za 'Tatnjeft' – to je već 2024. i 2025. godine. Oko 18 letelica“, rekao je Vojt.
Tu-214 je putnički avion uskog trupa, opremljen ruskim motorima PS-90, u kojem može da se smesti 210 putnika. Daljina leta je do 6.500 kilometara. Avion se sada proizvodi u fabrici u Kazanju u maloj seriji.
Tu-214 koristi specijalni letački odred „Rusija“ koji je zadužen za letove ruskih zvaničnika i pripadnika bezbednosnog resora.
Vojt je, takođe, rekao da će putnički avion „Suhoj superdžet nju“ s ruskom opremom prvi let izvesti u maju.
„Prvi let 'Suhoj superdžeta' je planiran za maj. Sve što vide piloti u kabini napravljeno je u Uljanovskom konstruktorskom birou, kao i sva signalizacija za pilota. To je najznačajniji događaj ove godine, koji iščekujemo s nestrpljenjem“, rekao je Vojt.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala