- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Radomirović: Ne planira valjda NATO da bombarduje i ruske medije kao RTS

© Sputnik / Radoje PantovićRuski mediji prate festival Boljšoj
Ruski mediji prate festival Boljšoj  - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Odbijanje viza ruskim novinarima koji je trebalo da prate ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova na sednici Saveta Bezbednosti u Njujorku nešto je što su srpski novinari doživeli tokom devedesetih. Proglašavani su „propagandistima“, a onda su nad njima vršeni razni oblici odmazde, kaže novinar Vladimir Radomirović.
Nekadašnji predsednik Udruženja novinara Srbije pojašnjava:

„U ovom slučaju imamo situaciju da je Evan Gerškovič, američki novinar u Rusiji zatvoren i očigledno je ovaj američki potez odgovor na to, ali je to ponašanje SAD opasno. Nadam se da u budućnosti neće dovesti do posledica koje je imalo proglašavanje RTS-a i zaposlenih na RTS-u propagandistima“, navodi on.

Znamo kako se završilo proglašavanje zaposlenih na RTS-u propagandistima – srpska nacionalna televizija je bombardovana i ubijeno je šesnaest naših kolega, dodaje naš sagovornik.
„Na desetine kolega je ranjeno. Takođe, u napadu na kinesku ambasadu postradalo je troje novinara. To su zaista opasne situacije i nadam se da se ovog puta tako nešto neće ponoviti“, zaključuje Radomirović.
Podsećamo, ruski novinari koji je trebalo da prate ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova na sednicu Saveta bezbednosti UN u Njujorku nisu dobili američke vize. Sergej Lavrov ranije je izjavio da da su SAD zloupotrebile položaj zemlje domaćina sedišta UN prilikom izdavanja viza ruskoj delegaciji u Savetu bezbednosti, jer vize nisu izdate nekim članovima delegacije, kao ni svim novinarima.
Američka strana nije ni na koji način objasnila to što nije izdala vize predstavnicima ruskih medija.
„Naravno, znao sam koliko su naše američke kolege poznate po ovakvim stvarima, ali sam bio siguran da će, ipak, ovoga puta, s obzirom na pažnju koja je skrenuta na njihovo ružno ponašanje, sve biti drugačije. Ali sam pogrešio“, dodao je šef ruske diplomatije.
Iz ruske misije pri UN stiglo je saopštenje u kome se navodi da su SAD prekršile međunarodno pravo i svoje međunarodne obaveze, dok je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov američku odluku nazvao skandaloznom.
„Time što nisu dozvolili ruskim novinarima da prisustvuju događaju u UN ponovo pokazuje pravi odnos američkih vlasti prema slobodi govora i pristupu informacijama“, piše u izjavi stalnog predstavništva Rusije pri UN.
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
RUSIJA
„Čudan momenat“: Novinar Sputnjika otkriva kako SAD sprečavaju ruske novinare da rade svoj posao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala