- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Opasne biljke koje mogu da izazovu trovanje, a nalaze se svuda oko nas /foto/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaCvetanje uljane repice na Krasnodarskoj teritoriji
Cvetanje uljane repice na Krasnodarskoj teritoriji - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Svake godine u proleće, često se dogodi da neiskusni berači, zamene lekovite vrste otrovnim koje mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Takođe, u prirodi i vrtovima često možemo naići na biljke čiji plodovi i cvetovi bojom i oblikom privlače pažnju. Dodatan problem je što su neke biljke, čiji se jedni delovi skupljaju za jelo, zapravo otrovne jer u drugim delovima sadrže otrovne materije koje mogu da izazovu ozbiljne probleme.
Nemaju sve otrovne biljke podjednak stupanj toksičnosti. On, pre svega, zavisi od vrste i intenziteta aktivnih supstanca biljke. Prisustvo otrovnih materija nije ujednačeno u celoj biljci – one su obično lokalizovane u određenim delovima biljke (listu, plodu, korenu), dok ih u ostalim nema. Na primer, drvo tise je celo otrovno, dok kod bagrema ima toksičnih supstanci u celoj biljci osim u cvetu, piše hrvatski portal Net.

Simptomi trovanja

Najranjivija u pogledu trovanja biljkama su deca i kućni ljubimci zbog svoje radoznalosti. Biljke koje sadrže hemijske supstance (tzv. alkaloide), ako se unesu u organizam, dovode do alergijskih reakcija, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje i ozbiljnih problema sa srcem i disanjem. Nastale reakcije mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta, zavisno od puta unošenja i količine biljke koju je osoba unela u organizam. Mogu se uneti gutanjem, udisanjem ili preko kože, direktnim kontaktom s biljkom.

Oleander

Oleander se zbog lepote svojih cvetova često može videti u mnogim vrtovima i na terasama, naročitona Jadranu. Međutim, ova biljka je izuzetno otrovna i može da izazove veoma teška trovanja. Sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Otrovni su mu koren i listovi. Gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno!
Oleander - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Oleander

Fikus

Kod fikusa je otrovan list i on može da izazove iritaciju na koži, peckanje i svrab. Ako se proguta deo lista fikusa može nastati peckanje u grlu i otežano disanje.
Fikus - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Fikus

Rododendron

Rododendron sa svojim cvetovima bele, plave ili crvene boje je izuzetno privlačan, naročito deci. Međutim, kod ove biljke svaki je deo otrovan, naročito listovi. U slučaju trovanja javiće se peckanje u grlu, mučnina i bolovi/grčevi u stomaku.
CC0 / Piksabej / Rodendron
Rodendron - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Rodendron

Đurđevak

Đurđevak raste u šumama, ali se često sadi i u vrtovima kao ukrasna biljka jer lepo izgleda i miriše. Cveta od početka proleća do kasne jeseni. Međutim, cela biljka je otrovna, i ako netko proguta i najmanji delić ove biljke, može da oseti mučninu, vrtoglavicu, bolove u trbuhu, može dobiti dijareju i grčeve. Uz to, svako ko dođe u dodir s ovom biljkom, naročito s njenim cvetom, treba odmah da opere ruke. Dodatan problem je što je dosta slična ukusnoj šumskoj biljci, medveđem luku, naročito dok je đurđica mlada, pa nestručni sakupljači rizikuju trovanje ako uberu đurđicu umesto medveđeg luka.
Đurđica - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Đurđica

Narcis

Narcis je višegodišnja biljka i jedan od vesnika proljeća. Postoji više vrsta ovog cveća, ali je najpoznatiji beli narcis. Ako se proguta lukovica ove biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Propratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Čak i samo mirisanje može da uzrokuje glavobolju i mučninu, posebno kod dece.
CC0 / Piksabej / Narcis
Narcis - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Narcis

Glicinija

Cveta u proleće i često se mogu videti čitave zgrade obrasle u ovu biljku. Karakteristična je po svojim grozdastim mirisnim cvetovima bele, ljubičaste ili ružičaste boje. Cela biljka je otrovna i može da prouzrokuje vrtoglavicu i jake probavne tegobe.
Glicinija - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Glicinija

Hortenzija

Hortenzija cveta od ranog proleća do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvetovima živih boja i obično se uzgaja na terasama i u vrtovima. Spada u veoma otrovne biljke. Ubrzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, otoci, mučnina, pojačano znojenje.
Hortenzija - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Hortenzija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala