- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kina objavila prvu globalnu mapu Marsa u boji /foto/

CC0 / Pixabay / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Kina je objavila prvu globalnu mapu Marsa u boji, a njena rezolucija pruža bolji kvalitet i nove uslove za sprovođenje budućih istraživačkih projekata i naučnih istraživanja crvene planete.
Slike mape u boji zajednički su objavile Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) i Kineska akademija nauka (CAS) na ceremoniji povodom Dana svemira.
"Slike u boji, zajedno sa naučnim podacima dobijenim misijom Tianwen-1 na Marsu, doprineće produbljivanju našeg razumevanja crvene planete", navodi CNSA.
Kamera srednje rezolucije orbitera misije Tianwen-1 izvela je 284 orbitalna zadatka snimanja na daljinu od novembra 2021. do jula 2022. godine, obezbeđujući pokrivanje cele površine Marsa. Sistem zemaljske aplikacije obradio je 14.757 slika da bi dobio slike mape planete u boji.
„Ovaj proces je postavio visoke zahteve za orbitalnu kontrolu“, rekao je Zang Rongkiao, glavni dizajner kineskog programa za istraživanje Marsa.
On je uveren da su boje prikazane na mapi precizne i verne crvenoj planeti.
„Ova slika Marsa u punoj boji ne samo da pruža bolju osnovnu mapu za buduće projekte istraživanja Marsa i naučna istraživanja naše zemlje, već i za projekte istraživanja Marsa i naučna istraživanja naših međunarodnih kolega“, rekao je Zang.
„Verujem da je ovo važan doprinos koji je Tianwen-1 dao za istraživanje dubokog svemira, za celo čovečanstvo“, dodao je on.
Kroz ove slike Marsa visoke rezolucije, istraživači su identifikovali veliki broj geografskih entiteta, od kojih su 22 nazvana po istorijskim i kulturnim selima i gradovima u Kini.
Kineska sonda Tianwen-1 Mars lansirana je još u julu 2020. i ušla je u orbitu Marsa u februaru 2021. Rover je sleteo i počeo sa radom u maju 2021.
Nakon što je u okviru 90 marsovskih dana izvršio dodeljene zadatke naučnog istraživanja, rover je nastavio istraživanje na crvenoj planeti. Rover, koji je prešao 1.921 metar za 358 marsovskih dana, sada je u režimu spavanja, prenosi portal news.cgtn.
Od 29. juna 2022. godine, orbiter misije Tianwen-1 je realizovao istraživanje globalnog daljinskog istraživanja. On je više od 1.000 dana u dobrom stanju i nastaviće da sprovodi naučna istraživanja i akumulira originalne podatke u orbiti, navodi CNSA.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala