- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Jaka geomagnetna oluja uzrokovala polarnu svetlost u Moskvi i Sankt Peterburgu /foto/

© Sputnik / Vadim Romanov / Uđi u bazu fotografijaPolarna svetlost u Lenjingradskoj oblasti
Polarna svetlost u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
U Zemljinoj atmosferi dogodila se veoma jaka magnetna oluja, pa se u Sankt Peterburgu i Moskvi mogla videti polarna svetlost (aurora).
Vrhunac oluje je prošao, ali se ona nastavlja, saopštila je Laboratorija za rendgensku solarnu astronomiju Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka i Instituta za fiziku Sunca i Zemlje Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka.
U nedelju uveče stanovnici evropskog dela Rusije počeli su da objavljuju fotografije polarne svetlosti. Ona se mogla videti u Sankt Peterburgu, Tveru, Moskvi, pa čak i u Rjazanju.
© Sputnik / Vadim Romanov / Uđi u bazu fotografijaPolarna svetlost u Lenjingradskoj oblasti
Polarna svetlost u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Polarna svetlost u Lenjingradskoj oblasti
U nedelju popodne magnetna oluja kretala se od jačine G1 do G4 (od slabe do veoma jake). Vrhunac oluje bio je oko ponoći 24. aprila. Prema prognozi naučnika, oluja bi trebalo da počne da opada danas do 12 časova.
Geomagnetna oluja predstavlja pojavu naglih i privremenih promena magnetnog polja Zemlje, uzrokovanih aktivnostima na Suncu, kao što su udari talasa i oblaka magnetnog polja Sunčevog vetra, zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase, koji zajedno utiču na Zemljino magnetnko polje tri dana nakon Sunčevih aktivnosti. Pritisak Sunčevog vetra na magnetosferu i magnetno polje Sunčevog vetra će se povećavati ili smanjivati, zavisno od Sunčevih aktivnosti. Promene pritiska Sunčevog vetra menjaju električno polje u jonosferi, a magnetno polje Sunčevog vetra deluje zajedno sa Zemljinim magnetnim poljem.
Geomagnetne oluje obično traju dan ili dva, ali mogu trajati i duže.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala