- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u Jasenovcu /video/

CC BY-SA 3.0 / Micki/cropped photo / Smerokazi ka grobnim poljima Topole, Jasen, Hrastovi, Košute, Tišina u spomen-parku Donja gradina
Smerokazi ka grobnim poljima Topole, Jasen, Hrastovi, Košute, Tišina u spomen-parku Donja gradina
 - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, biće održan danas.
U ime institucija Republike Srske venac na grobno polje „Topole“ položili su predsednik Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović.
Venac je položio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim su u pratnji bili predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.
Prema programu obeležavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu, a među njima ambasadori Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg, Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske i mađarske Ambasade.
Posle polaganja venaca, biće održani parastos i pomen žrtvama na grobnom polju „Hrastovi“.
Broj ubijenih u jasenovačkim logorima smrti u periodu između avgusta 1941. i aprila 1945. godine nije konačno utvrđen, a poslednja zvanična procena je da je stradalo oko 700.000 dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala