Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U toku evakuacija državljana Srbije iz Sudana

© AFP 2023Černый dыm, podnimaющiйsя nad meždunarodnыm aэroportom Hartuma na fone prodolžaющihsя boev v Sudane
Černый dыm, podnimaющiйsя nad meždunarodnыm aэroportom Hartuma na fone prodolžaющihsя boev v Sudane - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
U toku je evakuacija stranih državljana i diplomatskih misija iz Sudana. Ahmed Abdel Muti, počasni konzul Srbije u Sudanu, rekao je da se državljani Srbije evakuišu u tri grupe. Amerikanci su uspešno evakuisani, a u toku je i evakuacija Francuza. Juče su evakuisani građani zalivskih zemalja. Borbe u Sudanu nastavljene, uprkos postignutom primirju.
Ahmed Abdel Muti, počasni konzul Srbije u Sudanu, rekao je da je u toku evakuacija srpskih državljana.

"Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski", potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu - ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti.
Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku.
Oružani sukob u Sudanu - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
SVET
Amerika i Francuska evakuisale svoje diplomate iz Sudana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala