- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska misija pri UN o neizdavanju viza ruskim novinarima: Nepoštovanje međunarodnog prava

© AP Photo / Frank Franklin IISavet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Sve formalnosti i rokovi prilikom predaje dokumenata za vize ruskih novinara, uključujući i akreditacije Ujedinjenih nacija, bili su ispunjeni. Sjedinjene Američke Države su time što nisu izdale vize prekršile svoje obaveze, navodi se u izjavi stalnog predstavništva Rusije pri UN.
„Sjedinjene Američke Države su još jednom prekršile svoje obaveze koje proističu iz Sporazuma o centralnim organima UN i nisu izdale vize ruskim novinarima koji su trebali da prate ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Njujork“, ističe se u izjavi.
Navodi se da Rusija smatra da Vašington time nije ispoštovao međunarodno pravo.
„Time što nisu dozvolili ruskim novinarima da prisustvuju događaju u UN ponovo pokazuje pravi odnos američkih vlasti prema slobodi govora i pristupu informacijama“, piše u izjavi stalnog predstavništva Rusije pri UN.
Istaknuto je da se Rusija nada da će rukovodstvo UN i međunarodne strukture obratiti pažnju na ovu situaciju i preduzeti neophodne korake prema onima koji su narušili međunarodno pravo.
Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući neizdavanje viza ruskim novinarima koji su trebali da posete sednicu UN u sklopu ruske delegacije, izjavio da su SAD pokazale koliko vrede njihove izjave o zaštiti slobode govora.
Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN u aprilu. Šef ruskog diplomatskog resora, u okviru predsedavanja, učestvovaće na sastancima Saveta bezbednosti 24. i 25. aprila.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
RUSIJA
Moskva o neizdavanju viza ruskim novinarima: Zapamtiće nas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala