- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusiji nisu potrebne rakete na Kubi — ima hipersonične koje mogu da dolete gde treba

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Avangard"
Raketni sistem Avangard - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Turneja ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova po Latinskoj Americi potvrđuje da se hegemonizam SAD urušava i da većina zemalja „iz zadnjeg dvorišta“ SAD dele pristup Moskve zasnovan na multipolarnosti.
Ipak, ostaje pitanje mogu li se „u američkom dvorištu“ pojaviti ruske rakete ili vojne baze u trenutku kada SAD i NATO stvaraju pretnje na ruskim granicama?
Raspoređivanje raketa u blizini američkih granica, tokom Kubanske raketne krize 1962. godine, imalo je smisla, pošto tada nije bilo interkontinentalnih raketa, ali Rusija danas raspolaže najsavremenijim naoružanjem, kakvo nema nijedna zemlja u svetu.
Teoretski posmatrano, Rusija bi svoje rakete mogla da rasporedi u američkom dvorištu isključivo ako bi postojala opasnost od nuklearnog rata, smatra Jegor Lidovskoj, generalni direktor Latinskoameričkog centra „Hugo Čavez“.
„Ne znam za otvaranje vojnih baza, jer je poenta da je to ipak stvar svrsishodnosti. Danas imamo hipersonične rakete koje mogu da prelete okean i pogode bilo koju tačku u SAD za nekoliko minuta. Dakle, nijedan protivraketni odbrambeni sistem ne može da ih presretne. Ne znam koliko bi bilo svrsishodno graditi vojne baze sa projektilima, ali što se tiče bilo kakvog drugog vojnog prisustva Rusije mislim da je, moguće, jer u zemljama Latinske Amerike, posebno na Kubi, Venecueli i Nikaragvi ima dosta sovjetskog i ruskog naoružanja koje treba servisirati i prirodno je da se ovim bave ruski stručnjaci, što, u stvari, i rade. Da li je teoretski moguće povećati takav kontingent? Mislim da jeste“, kaže ekspert.
On podseća da je Vlada nikaragvanskog predsednika Danijela Ortege prošlog leta odobrila da se ruske trupe, avioni i brodovi rasporede u Nikaragvi „u slučaju vanredne pretnje“.
„To može uključivati i napad na Nikaragvu od strane SAD i tada će Rusija imati priliku da zaista zvanično pošalje trupe u Nikaragvu. Isto tako, Rusija tamo može imati priliku za neku vrstu popravke i održavanja svojih ratnih brodova. Moguće je da će se nešto pokrenuti u ovom ili onom pravcu, ali ovde ne može biti nikakvih informacije, jer je jasno sve što je povezano sa Ministarstvom odbrane ostaje u domenu ‘poverljivih informacija’. Dakle, sve što kažem su samo moje misli. Kako će zaista biti? Mislim da ćemo to saznati vremenom“, zaključio je ekspert.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
SVET
Velika simbolika posete Lavrova Brazilu: Latinska Amerika - stub multipolarnog sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala