- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski diplomata: Krim uvek pripadao Rusiji; Nejasan status postsovjetskih država

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Krim je oduvek pripadao Rusiji, a zemlje bivšeg SSSR-a „nemaju efektivni status u međunarodnom pravu“, jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi materijalizovao njihov status suverene zemlje, izjavio je kineski ambasador u Francuskoj Lu Šaje u intervjuu francuskoj televiziji „LCI“.

Upitan čiji je Krim, kineski diplomata je izjavio da je poluostrvo „prvobitno pripadalo Rusiji“. Za vreme SSSR-a „Hruščov ga je dao Ukrajini“.

Prema rečima ambasadora, pitanje Krima „zavisi od toga kako doživljavate problem“.
Ambasador je takođe naveo da Amerikanci nisu zainteresovani za okončanje sukoba u Ukrajini.
„Neophodno je da sve strane u sukobu budu zainteresovane i imaju želju da započnu dijalog. Sada vidimo da rusko rukovodstvo ima želju da započne pregovore, ukrajinska strana je takođe izrazila želju da pregovara. Ali čini mi se da Amerikanci ne žele kraj rata, a članice NATO-a nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini“, objasnio je Šaje.

Pritisak na Rusiju

Komentarišući pozive zapadnih lidera da Peking izvrši pritisak na Rusiju zbog Ukrajine, diplomata je rekao da kineska diplomatija ne uključuje takve metode.
„Kineska diplomatija nikada neće zagovarati vršenje pritiska na bilo koju zemlju. To nije naš stil“, istakao je kineski diplomata.
Ranije su francuski lider Emanuel Makron i drugi zapadni lideri više puta pozivali Kinu da izvrši pritisak na Rusiju zbog Ukrajine.

Reakcije baltičkih zemalja i Ukrajine

Intervju je izazvao negativnu reakciju predstavnika zemalja Letonije, Litvanije, Estonije i Ukrajine.
Ukrajinski ambasador u Francuskoj Vadim Omeljčenko rekao je da kineski diplomata ima „problema sa geografijom“, jer je njegov stav u suprotnosti sa stavom Pekinga „u vezi sa nastojanjima da se uspostavi mir u Ukrajini na osnovu međunarodnog prava, ciljeva i principa Povelje UN“.
Estonsko Ministarstvo spoljnih poslova je, sa svoje strane, stav ambasadora Kine nazvalo „žalosnim i nerazumljivim“.
Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevič rekao je da je izjava kineskog ambasadora „apsolutno neprihvatljiva“, kao i da Riga očekuje zvaničnu reakciju Pekinga.
„Očekujemo objašnjenje kineske strane i potpuno demantovanje ove izjave“, rekao je ministar.
Ministarstvo spoljnih poslova Estonije takođe će pozvati kineskog ambasadora radi razjašnjenja.
Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis prokomentarisao je rečima:
„Ako se iko još pita zašto baltičke zemlje ne veruju Kini kao ‘posredniku u postizanju mira u Ukrajini’, evo vam kineskog ambasadora koji tvrdi da je Krim ruski, a granice između naših zemalja nemaju pravnu osnovu“, napisao je Landsbergis na Tviteru.
Podsetimo, krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.
Balon na kome piše Krim na proslavi ujedinjenja poluostrva i Sevastopolja sa Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
RUSIJA
Krim obeležava 240 godina od Manifesta Katarine Velike o pripajanju poluostrva Ruskom carstvu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala