- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Prošli vek obeležilo stradanje srpskog naroda, ovaj će biti vek ujedinjenja

© Foto : predsednikrs.netObeležavanje stradanja Srba u Donjoj Gradini
Obeležavanje stradanja Srba u Donjoj Gradini - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Prošli vek je vek srpskog stradanja, a ovaj će biti vek srpskog ujedinjenja, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini.
„Ova tišina ovde, nosimo je sa sobom i snagom koju će pokazati da smo jedan narod. Boriću se do kraja života za slobodu srpskog deteta, ma gde ono žijelo. Srbi ne mogu da žive bez slobode. Nije nikakva pretnja, već samo želja da iskažemo svoju, narodnu volju da Republika Srpska bude svoja na svome. Da jednog dana zajedno Srbija i Republika Srpska budu zajedničke države“, naglasio je Dodik.
Dodik je istakao da se zajedno sa Srbijom već nekoliko godina se obeležava stradanja srpskog naroda.
„Ovde je 700.000 ljudi ubijeno na najsvirepiji način od NDH, hrvatskog naroda tog vremena i ustaškog pokreta. Ta tišina nas ovde okuplja. Svaki dan moramo da se prisetimo stradanja naših predaka na ovom mestu. Sve to je bio deo plana koji traje dugo. Srbi su etnički čišćeni, a ono što nisu uspešno odradili u Prvom svetskom narodu, nastavili su na ovom mestu. Nastavilo se progonom Srba iz Krajine, i svih delova Hrvatske“, rekao je Dodik.
On naglašava da se danas Srbima ne želi priznati pravo na nacionalni identitet, veru.
„Mi nismo "bosanski" Srbi. Srbi su i ovde, i tamo, i bilo gde da žive. To je naše pravo i naša istorija“, istakao je Dodik.
„Nikada nećemo zaboraviti stradanja na Petrovačkoj cesti. Ćopićeva Marija i Milica Rakić, kao da su sestre, jer isto zlo ih je zadesilo, ali u razmaku od 70 godina. To samo govori o planu koji je uvek postojao protiv srpskog naroda“, rekao je Dodik.
Povukao je još jednom paralelu između zločina u Srebrenici i genocida u Jasenovcu.
„Ne možete i nećete nikada da izjednačite Srebrenicu i Jasenovac. Nije i nikada neće biti isto. Nećete nam nametnuti etiketu genocidnog naroda, kao što ste pokušali to kroz odluke Saveta bezbednosti UN. Prošli vek je vek srpskog stradanja, a ovaj će biti vek srpskog ujedinjenja", poručio je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala