- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-80  - Sputnik Srbija

UŽIVO Snage Kijeva gomilaju tehniku u delu Zaporoške oblasti; Eksplozije u Harkovu

Pratite nas
U toku je 423. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk i kod Avdejevke dok je, prema pisanju lista „Forin polisi“, Kijev odložio početak kontraofanzive „do daljeg“ zbog nedostatka naoružanja. Osujećeni pokušaji ukrajinske vojske da izvede ofanzivu u četiri pravca u DNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:41 22.04.2023
Opasnost za vazdušnu uzbunu proglašena je u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini.Pored toga, opasnost je bila proglašena i u delu Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.
22:19 22.04.2023
Ukrajinska vojska granatirala je Petrovski rejon Donjecka ispalivši pet granata kalibra 155 milimetara, karakterističnog za NATO, dok su na Kijevski rejon ispaljena tri projektila istog kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.
22:08 22.04.2023
Krah prolećne kontraofanzive ukrajinskih snaga može da dovede do pada s vlasti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Leonida Kučme, Oleg Soskin.
Kako je rekao, u svetlu sve teže političke, ekonomske, finansijske situacije u zemlji poslednje što sprečava stanovništvo da eksplodira jeste nada u ofanzivu, ali pokazatelji govore da je malo verovatno da će to Ukrajini poći za rukom zbog nedostatka municije i tehnike.
„Mislim da Zelenski nema šanse da probije odbranu“, rekao je Soskin i dodao da se situacija na frontu samo pogoršava a Kijev nema mogućnosti da izvrši udar.
21:19 22.04.2023
U Harkovu se čuju eksplozije, objavilo je ukrajinsko internet izdanje „Strana.ua“.
18:50 22.04.2023
Ukrajinska vojska gomila vojnu tehniku u metalurškim kombinatima i silosima u delu Zaporoške oblasti koja je pod njenom kontrolom, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
On je dodao da je u samom Zaporožju, najviše ukrajinske vojne tehnike sakriveno u pogonima kombinata „Zaporožstalj“.
„To je ogroman kombinat u kom postoji mnogo prostorija i objekata sakrivenih od pogleda“, istakao je Rogov.
16:45 22.04.2023
Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva neće posetiti ni Rusiju ni Ukrajinu dok se ne stvore uslovi za prestanak sukoba, objavio je portal G1.
Lula da Silva je u razgovoru sa novinarima tokom posete Portugaliji istakao da se Brazil zalaže za traženje rešenja sukoba pregovorima.
„Treba da oformimo grupu zemalja koja će sesti za pregovarački sto i sa Rusijom i sa Ukrajinom kako bi se postigao mir“, rekao je on.
16:01 22.04.2023
Ukrajinska vojska bi zbog deficita municije za protivvazdušne sisteme već sledećeg meseca mogla da izgubi kontrolu nad nebom i tako omogući prednost Rusiji, objavilo je britansko izdanje „Tajms“, pozivajući se na tajna američka dokumenta koja su procurila na internet.
15:18 22.04.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je sankcije protiv nekoliko ruskih partija i Centralne izborne komisije. Na sankcionom spisku su: "Jedinstvena Rusija", Komunistička partija Rusije, LDPR, "Pravedna Rusija - Patrioti - Za istinu" i "Novi ljudi".
Takođe, uveo je nove ekonomske sankcije protiv 25 državljana Rusije, a među njima su i porodice biznismena Vladimira Potanjina i senatora Sulejmana Kerimova. Sankcije su uvedene i protiv osam državljana Malija, četvoro Švajcaraca, dvoje Iranaca i jedne osobe čije državljanstvo nije utvrđeno.
15:15 22.04.2023
Španska vojska poslala je Ukrajini šest tenkova "leopard 2", saopštila je ministarka odbrane Margarita Robles.
"Ti 'leopardi' i 20 jedinica tehnike utovareni su u luci u Santanderu. U Ukrajini će biti za pet ili šest dana", rekla je ona, prenose evropski mediji.
13:01 22.04.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Jurišni odredi ruske vojske su u proteklom danu oslobodili tri kvarta u zapadnom delu Artjomovska.
U pravcu Donjecka likvidirano je do 255 ukrajinskih vojnika i plaćenika. Uništeni su i borbeno vozilo pešadije, višecevni raketni lanser „grad“, kao i dve haubice D-20.
U području mesta Serebrjanka u DNR uništeno je skladište municije 95. desantne jurišne brigade ukrajinske vojske, dok je u mestu Konstantinovka uništeno skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske.
U pravcu Kupjanska likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika. U području mesta Sinjkovka u Harkovskoj oblasti i Steljmahovka u LNR sprečeno je delovanje dve ukrajinske diverzantske grupe.
U pravcu Krasnog Limana u području LNR sprečeno je delovanje dve ukrajinske diverzantske izviđačke grupe i likvidirano je preko 65 vojnika.
U pravcu Hersona likvidirano je preko 25 ukrajinskih vojnika i haubica D-20.
U području mesta Starica u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije ukrajinske 67. mehanizovane brigade.
U području DNR sprečeno delovanje diverzantske grupe. U pravcu Južno-Donjeckom i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile do 20 vojnika.
12:59 22.04.2023
Zastava Italije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Italija spušta loptu: Konflikt u Ukrajini treba rešavati pregovorima
11:01 22.04.2023
Planirali smo kontraofanzivu u aprilu ali…
Ukrajina je planirala da pokrene kontraofanzivu u aprilu ali je bila prinuđena da je odgodi na neodređen period, izjavila je poslanica Vrhovne rade Aleksandra Ustinova.
Kako je rekla, razlog za odlaganje je nedostatak naoružanja koje ukrajinske snage imaju na raspolaganju.
09:36 22.04.2023
Na Krimu aktiviran PVO
Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je na Krimu, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.
„Na nebu iznad Krima dejstvovao je PVO. Nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta“, naveo je Aksjonov na Telegramu.
On je pozvao sve stanovnike da ostanu mirni i da veruju samo zvaničnim izvorima.
08:09 22.04.2023
Granatiran Kurski region u Rusiji
Ukrajinska vojska granatirala je Kursi region na teritoriji Ruske Federacije ispalivši preko 20 granata, međutim, u napadu nije bilo stradalih i ranjenih, a nije naneta ni ozbiljnija materijalna šteta.
Međutim, zbog napada pojedini regioni ove oblasti ostali su bez struje, a sve službe već su na terenu kako bi sanirale štetu.
08:00 22.04.2023
Ruski „vasiljek“ u akciji
Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je snimak delovanja automatskog minobacača kalibra 82 milimetra „vasiljek“ tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Na snimku se vidi kako se minobacač doprema na položaj na oklopnom vooilu MT-LB i zatim izvodi paljba po neprijateljskim položajima.
07:54 22.04.2023
Ukrajinske snage granatirale Donjeck tokom noći
Ukrajinske snage su granatirale Donjeck tokom noći koristeći projektile koje su dobili od zemalja-članica NATO, saopšteno je iz koordinacionog centra Donjecke Narodne Republike.
Za protekla 24 časa ukrajinska vojska je ukupno gađala 25 puta teritoriju Donjecke Narodne Republike, a konkretno u Donjecku gađana je Kujbiševska četvrt. Ukupno je ispaljeno 109 granata.
07:54 22.04.2023
Artjomovsk - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SVET
Upozorenje iz Bugarske: Ukrajina trpi ogromne gubitke, hoće da uvuku i druge zemlje u rat
07:54 22.04.2023
Na napuštenim položajima Ukrajinaca u Artjomovsku pronađeni nacistički simboli
Na napuštenim položajima ukrajinskih snaga u Artjomovsku često se mogu pronaći nacistički simboli, izjavio je neimenovani borac grupe „Vagner“ za Sputnjik.
Takođe je rekao i da Ukrajinci obeležavaju svoju oklopnu tehniku belim krstovima što podseća na znak vermahta iz Drugog svetskog rata.
„Pronalazimo razne stvari, pronalazimo puno nacističkih simbola na uniformama, a jednom prilikom sam video nož sa izrezbarenim kukastim krstom. Verovatno žele da uplaše ljude sa tim takvim nacističkim simbolima“, kazao je on.
07:53 22.04.2023
Ruska avijacija uništila skladišta ukrajinske municije
Ruska avijacija uništila je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske u regionu Sergejevke u Aleksandro-Kalinjinskom pravcu, izjavio je portparol ruske vojne grupe „Jug“ Ivan Bigma.
Kako je rekao, tom prilikom uništeno je oko 600 projektila za ukrajinske višecevne raketne lansere.
Pored toga, ruske artiljerijske baterije su gađale i položaje 43. artiljerijske ukrajinske brigade u rejonu Gornjanke gde je uništen objekat ukrajinskih snaga za specijalne operacije.
Takođe, u Avdejevskom pravcu artiljerija Južnog okruga ruske vojske gađale su i nanele gubitke 110. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske.
07:53 22.04.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala