- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

PKS: Kroz program dualnog obrazovanja biće ponuđeno 4.000 radnih mesta

© Fotolia / XyKnjige i udžbenici
Knjige i udžbenici - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan "Dan dualnog obrazovanja" na kojem su učestvovali predstavnici 31 kompanije koje sarađuju sa 22 škole iz Beograda na modelu učenja kroz rad, s ciljem da se maturanti i njihovi roditelji upoznaju sa prednostima ovakvog modela obrazovanja.
Privrednici su najavili da će ove školske godine ponuditi nešto više od 4.000 mesta za rad za buduće srednjoškolce, a kompanije i mentori predstavili su budućim srednjoškolcima prednosti učenja kroz rad i bliže ih upoznali sa mogućnostima profesionalne orijentacije.
Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije Gabrijela Grujić ukazala je na to da mladi koji se odluče za dualni model obrazovanja imaju priliku da steknu značajno iskustvo savremenog učenja u kompanijama, koje je primereno i prilagođeno današnjoj digitalnoj eri i tehnološkom razvoju.

"Istovremeno, unapređen kvalitet dualnog obrazovanja omogućuje kompanijama da dobiju mlade, obrazovne, kreativne ljude sa razvijenim kritičkim mišljenjem, koje će njihove kompanije činiti održivom ali i inovativnom", istakla je Grujićeva.

Rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje u PKS Mirjana Kovačević izjavila je za Tanjug da će u narednoj školskoj godini biti ponuđena 72 obrazovna profila.
U programu, prema njenim rečima, za sada učestvuje oko 850 kompanija, a očekuju se da će u narednoj školskoj godini biti čak 950, kao i da će odziv učenika biti veći.
"U dualnom obrazovanju do sada ukupno je obuhvaćeno 13.000 učenika i mnogi od njih su već završili ovaj model obrazovanja, a potom se zaposlili u kompanijama u kojima su prošli kroz praktičnu nastavu", naglasila je Kovačevićeva.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala